Σολτς: Ζήτημα σεβασμού στους εργαζόμενους η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το Σάββατο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του (SPD) προωθούν την προεκλογική τους υπόσχεση να αυξήσουν τον εθνικό κατώτατο μισθό στα 12 ευρώ την ώρα, καθώς ήταν σημαντικό να δείξουν σεβασμό στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χέιλ παρουσίασε σχέδιο νόμου την Παρασκευή που προτείνει την αύξηση του κατώτατου ορίου των μισθών από τα 9,82 ευρώ που είναι σήμερα από τον Οκτώβριο και μετά.

«Για μένα, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ είναι ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετικά μας σχέδια και είναι θέμα σεβασμού για τα επιτεύγματα των εργαζομένων. Χαίρομαι που είναι καθ' οδόν τώρα!», έγραψε ο Σολτς στο Twitter.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι περισσότερα από 6 εκατομμύρια άτομα σε όλη τη χώρα θα επωφεληθούν από το μέτρο και ότι η αύξηση θα κοστίσει στους εργοδότες περίπου 1,6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο.

Ο Χέιλ είπε στο Reuters την Παρασκευή ότι αναμένει ότι η αλλαγή θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στην ανατολική Γερμανία και τις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της περίθαλψης και σε άλλες υπηρεσίες όπου οι μισθοί είναι παραδοσιακά πολύ χαμηλοί.

Το υπουργείο Εργασίας έστειλε την πρότασή του στα άλλα τμήματα την Παρασκευή, με τους Σοσιαλδημοκράτες να αναμένουν από τους κατώτερους εταίρους τους στο συνασπισμό Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι να στηρίξουν το νομοσχέδιο όπως συμφωνήθηκε στις συνομιλίες συνασπισμού πέρυσι.

Το υπουργικό συμβούλιο είναι πιθανό να εγκρίνει το σχέδιο νόμου τον Φεβρουάριο και το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι εργοδοτικές ενώσεις είπαν ότι η αύξηση κατά περισσότερο από 20% ήταν πολύ υψηλή και προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν το μέτρο στο δικαστήριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters