Σούπερ μάρκετ: Στο τραπέζι η επανεξέταση των μέτρων

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το σενάριο για νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ, αν χρειαστεί.

Εφόσον συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η μετάδοση της πανδημίας με τους ίδιους ρυθμούς, δεν αποκλείεται να εξεταστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μεταξύ αυτών των μέτρων, βρίσκεται η επανεξέταση της πυκνότητας των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα, όπως είπε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν, τα σούπερ μάρκετ, όπως και τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων, εξαιρούνται από τις κατηγορίες εκείνες, όπου οι ανεμβολίαστοι πελάτες χρειάζονται rapid test ή μοριακό τεστ για να μπορέσουν να μπουν.

Μάλιστα, κύκλοι του λιανεμπορίου επισημαίνουν ότι χρειάζονται οριζόντια μέτρα, να μην εξαιρούνται δηλ. τα σούπερ μάρκετ, από τις παρεμβάσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα. Μεταξύ άλλων κάτι τέτοιο δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Στη σημερινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του εμπορίου και της εστίασης με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τέθηκε το θέμα, ζητώντας χαρακτηριστικά «οριζόντια μέτρα και στήριξη των επιχειρήσεων».

Παπαθανάσης: Μπορεί να επανεξεταστεί το όριο ατόμων στα σούπερ μάρκετ

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα ανέφερε ότι “πάντα σε κάθε εφαρμογή νέου μέτρου υπάρχει μια δυσκολία στο να προσαρμοστούν και οι επαγγελματίες αλλά και οι συμπολίτες μας. Πάντως λειτούργησε η αγορά και να μην ξεχνάμε ότι τα μέτρα αυτά είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας”.

“Κατ’ αρχάς με τα νέα μέτρα είδαμε εκτόξευση των πολιτών που θέλουν να εμβολιαστούν, προφανώς άρα λειτουργούν τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι, που δεν είναι αρνητές ή τουλάχιστον το σκέπτονται, βλέπουν ότι τους δημιουργείται πρόβλημα στην κινητικότητα. Το θέμα της υποχρεωτικότητας έχει φτάσει στο όριό του, δεν συζητάμε για επέκταση” διευκρίνισε ο κ. Παπαθανάσης.

“Η εστίαση και το λιανεμπόριο έχουν επανέλθει κοντά στα επίπεδα του 2019” σημείωσε.

 

“Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αρνητή στο να πάει να πάρει τα βασικά τρόφιμα. Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε” αποκάλυψε ο υπουργός.

“Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας και οι αρνητές να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ να ψωνίζουν για να ζήσουν. Δεν γίνεται να τους πούμε αν δεν έχετε κάνει rapid δεν μπαίνετε, θα ήταν κάτι πολύ ακραίο” πρόσθεσε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπρόσθετα μέτρα άφησε ο Οικονόμου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα κατά του κορονοϊού για τα σούπερ μάρκετ άφησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο ο πελάτης να επιδεικνύει rapid test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού στα σούπερ μάρκετ για να προσέλθει σε αυτά είπε ότι “έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέτρων το οποίο ισχύει και εφαρμόζεται εκεί. Υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι κόσμος πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ κυρίως για να προμηθευτεί τρόφιμα. Οπότε καταλαβαίνει κανείς πως είναι λίγο πιο ιδιαίτερη η συνθήκη” .

Σε  ό,τι αφορά την ανάγκη εφαρμογής  του πλαισίου ή κάποιων επιπρόσθετων μέτρων  για τα σούπερ μάρκετ  είπε ότι “εάν απαιτηθεί, είμαστε ανοιχτοί να τα δούμε αλλά πάντοτε προς την κατεύθυνση που θα τηρούνται  οι προϋποθέσεις και οι βασικές αρχές των μέτρων που έχουμε πει μέχρι τώρα”.

[embed]https://youtube.com/watch?v=d7JP_KuTEMk[/embed]