Στα σούπερ μάρκετ η «μάχη» της διανομής self-test από αρχές Ιουλίου

Μετά τη συνάντηση των φαρμακοποιών με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας την προσεχή Τετάρτη αναμένεται –όπως όλα δείχνουν- να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα εναλλακτικά κανάλια διάθεσης των self-test.

Η κυβέρνηση πάντως, έσπευσε, ήδη να εκδώσει ΚΥΑ για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα 14 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, η οποία ανοίγει το παράθυρο διανομής των self test και από σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, παντοπωλεία, φούρνους, πρατήρια καυσίμων, pet-shop κ.λπ., σε μια κίνηση που ερμηνεύθηκε από την αγορά ως μέσο πίεσης προς τους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ενημερωθεί ήδη από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πως σχεδιάζεται να εμπλακούν στο εγχείρημα από τις αρχές Ιουλίου, και όχι άμεσα, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί επακριβώς ο τρόπος και η διαδικασία. Μάλιστα, στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας είχαν τηλεδιάσκεψη με κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης, όπου παρουσιάστηκε σε γενικές γραμμές το κυβερνητικό σχέδιο.

 

Εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ δηλώνουν επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο, λέγοντας πως υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που χρήζουν προσοχής, όπως η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων (ΑΜΚΑ) για την διασταύρωση του δικαιούχου ενώ στα σημεία προβληματισμού είναι η διαχείριση των Logistics (ποιος θα προμηθεύει το υγειονομικό υλικό και πως θα γίνεται η διάθεσή του) καθώς και το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται. «Μέχρι στιγμής συζητάμε μόνο για την δωρεάν διανομή, και όχι τη πώληση…», αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή του λιανεμπορίου με γνώση της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία που θα υπάρξει με τους φαρμακοποιούς οι λιανέμποροι εμφανίζονται έτοιμοι να συμμορφωθούν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Πολιτείας, εάν υπάρξει σχετική απόφαση.

 

Από την άλλη πλευρά, πηγές με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν σχετικά με την επίμαχη ΚΥΑ πως πρόθεση της πολιτείας δεν είναι να εμπλακούν όλες οι κατηγορίες επιχειρήσεων που αναφέρονται σε αυτή, αλλά κατά κύριο λόγο τα σούπερ μάρκετ. Ενώ αφήνουν να εννοηθεί πως θα υπάρχει σχετική διευκρίνηση από τους αρμόδιους παράγοντες σε σύντομο χρόνο.