Στη “δαγκάνα” της εφορίας οι γονικές παροχές σε χρήμα

Στη “δαγκάνα” της εφορίας οι γονικές παροχές σε χρήμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία”, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μαζικούς ελέγχους για τις αφορολόγητες γονικές παροχές καθώς το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε εφαρμογή για την 1η Οκτωβρίου προβλέπει προνόμια σε όσους θέλουν να μεταβιβάσουν περιουσία  έως 800.000 ευρώ σε καθένα από τα παιδιά τους.

Η φορολογική διοίκηση έχει δώσει εντολή στον ελεγκτικό μηχανισμό να ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις γονικών παροχών σε μετρητά αλλά και εκείνες που κατατέθηκαν στην Εφορία χωρίς να  συνοδεύονται από τα απαιτούμενα παραστατικά.  Υπενθυμίζεται πάντως πως με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών οι δωρεές και οι παροχές χρηματικών ποσών επιτρέπονται εφόσον πραγματοποιούνται μόνο μέσω τραπέζης. Και αυτό διότι έχουν υπάρξει χιλιάδες περιπτώσεις που γονείς δήλωσαν δωρεά προς τα παιδιά τους χρηματικά ποσά έως 800.000 ευρώ χωρίς όμως να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κληθούν από την Εφορία για να τα προσκομίσουν και σε περίπτωση που αποδειχθεί  ότι οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν με μετρητά εκτός τραπέζης  τότε θα αρχίσει “γαϊτανάκι “ελέγχων για το πώς  βρέθηκαν τα χρήματα στα χέρια των φορολογουμένων γονέων και αν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις τους.
Σε αυτή την περίπτωση πέρα από τον φόρο 10% που θα κληθούν να πληρώσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με επιπλέον κυρώσεις από την Εφορία. Στο στόχαστρο θα βρεθούν και όσοι  πραγματοποίησαν δωρεές σε διάφορους  φορείς, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου (ιερούς ναούς, κοινωφελή ιδρύματα  κλπ).

Πηγή: politicus.gr