Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - Προειδοποιεί για μεγάλη ύφεση

Τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της εδώ και τρεις δεκαετίες ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς προσπαθεί να ανακόψει τον πληθωρισμό – ρεκόρ, που τροφοδοτείται και από τις καταστροφικές οικονομικές πολιτικές της τέως πρωθυπουργού, Λιζ Τρας.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, στο 3%, αφού ο πληθωρισμός ανήλθε σε υψηλό 40 ετών τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την όγδοη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας και την μεγαλύτερη από το 1992,

Η απόφαση για το επιτόκιο είναι η πρώτη από τότε που η κυβέρνηση της Τρας ανακοίνωσε τις περικοπές φόρων ύψους 45 δισ. λιρών ευνοώντας εξωφρενικά τους πλούσιους και προκαλώντας αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, πριν παραιτηθεί μετά από μια θητεία μόλις έξι εβδομάδων. Ο διάδοχός της, Ρίσι Σούνακ, προσπαθεί να μαζέψει τη ζημιά, ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

Η αύξηση έρχεται επίσης μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για έκτη αύξηση επιτοκίων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως επιχειρούν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, [που ενισχύει την ύφεση, οδηγεί σε υψηλότερο κόστος δανεισμού αλλά και απαιτήσεις για υψηλότερους μισθούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου να πενταπλασιάζονται στο 12μηνο κα τις τιμές των τροφίμων να εκτοξεύονται λόγω του ραγδαίου κόστους βασικών προϊόντων.