Συγκέντρωση πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας: Ζητούν λύση για καταβολή μέρους των οφειλομένων

Συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν οι πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» ζητώντας να ανακαλέσουν οι τράπεζες τις ανακοπές που έχουν ασκήσει εμποδίζοντας την πληρωμή μέρους των χρημάτων που τους οφείλονται από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.  

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που μοιράστηκε και τοιχοκολλήθηκε, σε μορφή πρωτοσέλιδου της «Ελευθεροτυπίας», «οι 850 άλλοτε εργαζόμενοι στην Χ.Κ. Τεγόπουλος και οι οικογένειές τους είμαστε ακόμα εδώ, όρθιοι, για να πάρουμε έστω και αυτό το μέρος των χρημάτων που δουλέψαμε και δεν αποκτήσαμε από υπεραξίες».

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία της Alpha Bank.

Όπως γράφει η Αφροδίτη Τζιαντζή στην «Εφημερίδα των Συντακτών» Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν δημοσιογράφοι, με θητεία δεκαετιών στην καθημερινή και Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, από πρώην αρχισυντάκτες και διευθυντές σύνταξης, μέχρι διορθώτριες και επιμελητές, συντάκτες και συντάκτριες όλων των ειδικοτήτων, γραφίστριες-ες, διοικητικοί, τεχνικοί, τυπογράφοι και λιθογράφοι από το πιεστήριο στο Κορωπί, που απασχολούσε περίπου 400 άτομα. «Κάτω τα χέρια από τα δεδουλευμένα και τους κόπους μας» ήταν ο υπότιτλος του ευρηματικού πρωτοσέλιδου, στο οποίο δέσποζε η φωτογραφία του πολυόροφου γυάλινου κτιρίου της πάλαι ποτέ «Ελευθεροτυπίας» στο Νέο Κόσμο.

Το κτίριο, ένα από τα «φιλέτα» της πτωχευτικής περιουσίας της Χ.Κ. Τεγόπουλος, εκπλειστηριάστηκε για 6,5 εκατομμύρια ευρώ, και από αυτό περιμένουν να πληρωθούν οι πρώην εργαζόμενοι μέρος των οφειλόμενων.

Σύμφωνα με το προηγούμενο πτωχευτικό δίκαιο, που ίσχυε και κατά την πτώχευση της Ελευθεροτυπίας, προηγούνται οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο και έπονται οι τράπεζες.

Αυτό άλλαξε το καλοκαίρι του 2015, με την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα που ψηφίστηκε με το Τρίτο Μνημόνιο.

Οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς, άσκησαν αιτήσεις ανακοπής. Η εξέλιξη αυτή, εάν δεν βρεθεί λύση, πρόκειται να στείλει την υπόθεση στα δικαστήρια και η έκβασή της μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και πέντε χρόνια ακόμη.

Τραπεζικές πηγές υποστήριζαν ότι από νομικής πλευράς το ζήτημα της προτεραιότητας των απαιτήσεων σε περίπτωση πτώχευσης δεν έχει τελεσιδικήσει και έτσι οι τράπεζες ήταν υποχρεωμένες να ασκήσουν τις ανακοπές για να κριθεί το ζήτημα από τον Άρειο Πάγο, προκειμένου να μην εγερθούν ζητήματα απιστίας.

Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί με κυβερνητική πρωτοβουλία για νομοθετική παρέμβαση με τροπολογία.

Το παρών στη συγκέντρωση, όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών», έδωσαν και εργαζόμενοι από άλλους χώρους και ΜΜΕ, μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, ανάμεσά τους η πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου και η γραμματέας Μάχη Νικολάρα, αλλά και πολιτικά στελέχη από κόμματα της Αριστεράς, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης του δήμου Αθηναίων, Ανοιχτή Πόλη.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης παρέμεινε για αρκετή ώρα στη συγκέντρωση και συνομίλησε με πολλούς πρώην εργαζόμενους και με τη δικηγόρο τους Δήμητρα Παπουτσάκη. Ο ίδιος, όπως άλλωστε και βουλευτές άλλων κομμάτων της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα των αποζημίωσεων των απολυμένων της «Ελευθεροτυπίας». «Στην επερώτηση που καταθέσαμε λάβαμε την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα φέρει ειδική ρύθμιση, προκειμένου να σταματήσει αυτό το παράλογο φαινόμενο. Δηλαδή να κάνουν οι τράπεζες ανακοπή, ενώ ο νόμος είναι ξεκάθαρος οτι δεν ισχύει η αναδρομικότητα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Κρίτωνας Αρσένης.

«Εξίσου παράλογο και άδικο είναι να χάνουν οι 850 εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας" την πληρωμή αυτών των χρημάτων που έχουν δουλέψει και που τους είναι τόσο απαραίτητα, ακόμα και για προβλήματα υγείας που έχουν παρά πολλοί από αυτούς ή και για την ίδια τους την επιβίωση. Τώρα όμως που θα έρθει αυτή τη τροπολογία στον νέο πτωχευτικό κώδικα, τώρα είναι η ώρα της αλήθειας».

Ο Γιώργος Καρελιάς, από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους δημοσιογράφους της «Ελευθεροτυπίας» στο πολιτικό ρεπορτάζ, πρωτοστατεί σήμερα στις κινητοποιήσεις των πρώην εργαζομένων. Απευθυνόμενος στους πρώην συναδέλφους του, έστειλε ένα μαχητικό και αισιόδοξο μήνυμα και καταχειροκροτήθηκε. «Εξαιρετικά πετυχημένη» χαρακτήρισε ο Γ. Καρελιάς τη συγκέντρωση των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» σήμερα το πρωί 7 Ιουλίου, έξω από την διοίκηση της Αlpha Bank στην οδό Σταδίου.

Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.», ο κ. Καρελιάς η κινητοποίηση έστειλε ένα διπλό μήνυμα: «Πρώτον προς τις δύο τράπεζες Alpha και Πειραιώς να σταματήσουν την καταχρηστική τακτική τους στο νομικό επίπεδο και την ανάλγητη συμπεριφορά τους απέναντι σε 850 οικογένειες. Δεύτερον προς την κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όπως έχουν δεσμευθεί δημοσίως δύο υπουργοί της (ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Κ. Τσιάρας). Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια, η οποία άλλωστε διαρκεί έξι και πλέον χρόνια τώρα, και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να δικαιωθεί ο αγώνας μας».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ