Συμφωνία στις Βρυξέλλες για ευρω-προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η έγκριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. επιτεύχθηκε μετά από συμβιβασμό με την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες είχαν ασκήσει βέτο λόγω των αντιρρήσεών τους για τη σύνδεσή του με όρους κράτους δικαίου.

«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και να ανασυγκροτήσουμε τις οικονομίες μας. Το ιστορικό πακέτο ανάκαμψης θα δώσει ώθηση στη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία» έγραψε στο Twitter ο κ. Μισέλ. 

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας:

«Υπάρχει ένας συμβιβασμός, ο οποίος είναι αποδεκτός για τη Γερμανία και πληροί τις προϋποθέσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, επομένως, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει νίκη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να εγκρίνουν τα έγγραφα... ομόφωνα», σημείωσε.

Μιλώντας πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι έστειλε παρόμοιο μήνυμα, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι μακρές και περίπλοκες, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό μπορεί να είναι εφικτή.