Συμφωνία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με EDPR και EDF για θαλάσσια αιολικά πάρκα

Ο πορτογαλικός όμιλος EDPR, τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, είναι ο νέος πρωταγωνιστής στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, συμμετέχοντας σε επιχειρηματικά σχήματα που σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο.

Ο EDPR είναι παρών και στα δύο deals που ανακοινώθηκαν σήμερα για συνεργασία ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων στη δημιουργία μεγάλων αιολικών πάρκων.

 Στο πρώτο project  που γνωστοποιήθηκε το πρωι, θα συνεργασθεί με τον όμιλο Ελλάκτωρ στη δημιουργία δικτύου αιολικών πάρκων στη νότια Εύβοια, συνολικής ισχύος 470,4 MW - μια επένδυση 489 εκατ. ευρώ.

Μιά άλλη σχετική συμφωνία ανακοίνωσε το μεσημέρι ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας σε διαδικτυακού webinar της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας): Η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» έκλεισε συμφωνία με την EDPR και τη γαλλική EDF για από κοινού ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Οπως είπε ο κ. Περιστέρης, η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» θα συνεργαστεί με  την Ocean Winds, που αποτελεί κοινό επενδυτικό σχήμα των ομίλων EDF και EDPR.

Η Ocean Winds ετοιμάζεται να συμμετέχει σε ανάλογους διαγωνισμούς και στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία για τη δημιουργία πλωτών πάρκων συνολικής ισχύος 10,6 GW.

Προϋπόθεση για να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις παραχωρήσεις θαλάσσιων εκτάσεων. Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ίδια διαδικτυακή εκδήλωση διαβεβαίωσε ότι  η νομοθεσία για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο.