Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε προτού αγοράσετε ασφάλεια για το αυτοκίνητό σας

Ο νέος νόμος προβλέπει υψηλά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Πολλοί εκ του ενός εκατομμυρίου οδηγών που δεν έχουν πληρώσει ακόμη, ενδεχομένως σκέφτονται να ακολουθήσουν την οδό της νομιμότητας καθώς εκτός των άλλων, απειλούνται και με αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας. Πως όμως θα διαλέξουν ασφάλεια; Ο «μπούσουλας» που ακολουθεί, περιέχει χρήσιμες πληροφορίες.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει υψηλά πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 500 ευρώ στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή. Πολλοί εκ του ενός εκατομμυρίου οδηγών που δεν έχουν πληρώσει ακόμη, ενδεχομένως σκέφτονται να ακολουθήσουν την οδό της νομιμότητας καθώς εκτός των άλλων, απειλούνται και με αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας. Πως όμως θα διαλέξουν ασφάλεια; Ο «μπούσουλας» που ακολουθεί, περιέχει χρήσιμες πληροφορίες.

 

Επιλογή «πακέτου»

Το βασικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει τις καλύψεις που προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή, την αστική ευθύνη προς τρίτους, τις ζημιές από ανασφάλιστα αυτοκίνητα, τη νομική προστασία, το προσωπικό ατύχημα οδηγού την κάλυψη εκτός συνόρων και τη φροντίδα σε περίπτωση ατυχήματος.

Προαιρετική επιλογή αποτελεί η οδική βοήθεια ενώ σε αρκετές εταιρείες θα πληρώσετε περισσότερα και αν ζητήσετε θραύση κρυστάλλων. Προαιρετική επιλογή είναι η κάλυψη ιδίων ζημιών, η προστασία από ενδεχόμενο κλοπής κλπ. Όσο περισσότερες καλύψεις έχετε τόσα περισσότερα θα πληρώσετε.

 

Να κλείσω ασφάλεια αυτοκινήτου χωρίς τη μεσολάβηση ασφαλιστή;

Το τελευταίο διάστημα, αυτή τη λύση ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι οδηγοί. Ο λόγος προφανής: Η λύση είναι φθηνότερη. Βέβαια, όταν θα γίνει το ατύχημα (και σας ευχόμαστε να μην γίνει ποτέ) θα πρέπει να απευθυνθείτε στα κεντρικά της εταιρείας που σημαίνει ότι δεν θα έχετε τον δικό σας ασφαλιστή να σας κατευθύνει.

 

Μπορώ να κάνω «έρευνα αγοράς;»

Σε αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ το internet. Στις ιστοσελίδες  www.asfalish.gr

και http://www.insurancemarket.gr μπορείτε να συγκρίνετε πακέτα. Με ένα search στο google, θα βρείτε ακόμη περισσότερες μηχανές αναζήτησης.

 

 

Πρέπει να ενημερώσω για την αξία του οχήματος;

Από την ασφαλιζόμενη αξία του οχήματος, προσδιορίζονται τα ασφάλιστρα κυρίως όσον αφορά στις προαιρετικές καλύψεις. (πυρκαγιά, κλοπή η κάλυψη των ιδίων ζημιών).Θα πρέπει να φροντίσετε να αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο το ποσό της τρέχουσας εμπορικής αξίας του οχήματός σας. Έτσι, θα πληρώνετε ασφάλιστρο για το ποσό που πραγματικά αντιστοιχεί στην αξία του. Κάθε ημέρα που περνάει η αξία το οχήματος πέφτει. Γιατί λοιπόν να μην το εκμεταλλευτούμε; 

Πώς να πληρώσω;

Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν έκπτωση στην αγορά ετήσιου συμβολαίου σε σχέση με το εξαμηνιαίο καθώς αυτό μειώνει τα διαχειριστικά τους έξοδα. Αν το αντέχει η τσέπη σας εκμεταλλευτείτε το. Επίσης, υπάρχουν εταιρείες που σας επιτρέπουν να πληρώσετε το ετήσιο ασφάλιστρο σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Ρωτήστε και γι’ αυτό.

 

 

Μπορώ να καταγγείλω τη σύμβασή μου με την ασφαλιστική για την ασφάλεια του αυτοκινήτου;

Αντιγράφουμε από το νομικό πλαίσιο:

  • Τα μέρη λύουν την ασφαλιστική      σύμβαση οποτεδήποτε, με γραπτή συμφωνία. Την λύση γνωστοποιούν στο Κέντρο      Πληροφοριών και ισχύει έναντι τρίτων με την πάροδο 16 ημερών από την      γνωστοποίηση.
  • Ο ασφαλισμένος μπορεί να      καταγγείλει οποτεδήποτε την ασφαλιστική σύμβαση με γραπτή δήλωση στον      ασφαλιστή
  • Η εταιρία μπορεί να      καταγγείλει την ασφαλιστική σύμβαση μόνο για παράβαση ουσιώδους όρου και      μόνο αν ο ασφαλισμένος δεν συμμορφωθεί εντός 30 ημερών από την γραπτή      καταγγελία της εταιρίας.

 

Μπορώ να αλλάξω ασφαλιστική εταιρεία;

Ασφαλώς. Να έχετε όμως κατά νου ότι η σύμβαση ανανεώνεται αυτόματα κάθε φορά που λήγει εκτός αν ο ασφαλισμένος ενημερώσει την εταιρία 30 ημέρες πριν την λήξη ότι δεν επιθυμεί ανανέωση της σύμβασης.

Παίζει ρόλο η χρήση του οχήματος στα ασφάλιστρα;

Σαφώς. Διαφορετική τιμολόγηση ισχύει για τα επιβατικά, οχήματα δημοσίας χρήσεως, φορτηγά και τα δίκυκλα. Γιατί;  «Λόγω της διαφορετικότητας της ζημιάς που μπορούν να προκαλέσουν λόγω της χρήσης τους» απαντούν οι εταιρείες.

Παίζει ρόλο η ιπποδύναμη;

Καθοριστικό. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφαλίζουν καν οχήματα τύπου GT, rally, turbo. Σχεδόν όλες –αν τα ασφαλίσουν- «φουσκώνουν» τα ασφάλιστρα

Παίζει ρόλο ο τόπος κατοικίας;

Αν ζείτε σε πόλη ή κέντρο, το ρίσκο θεωρείται μεγαλύτερο γιατί, όσο αυξάνεται ο αριθμός των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων, τόσο συχνότερες γίνονται οι ζημιές. Επίσης, οι πόλεις επίσης έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας, άρα αυξάνει ο κίνδυνος κλοπής.

Παίζει ρόλο η ηλικία;

Εάν είστε νέος οδηγός ή κάτω των 23 ετών ή και τα δύο, θεωρείστε οδηγός υψηλού ρίσκου από τις ασφαλιστικές εταιρίες και επομένως θα πληρώσετε περισσότερα από άλλους οδηγούς για την ίδια κάλυψη (επασφάλιστρο).