Τα πέντε κριτήρια για το επίδομα ενοικίου

Δέσμη τουλάχιστον 5 κριτηρίων κρίνουν την ένταξη στο πρόγραμμα του επιδόματος ενοικίου.

Εντός της εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις. Το επίδομα θα είναι από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Στην πρώτη πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα που δικαιούνται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Τα κριτήρια για να το λάβει κανείς θα είναι:

  1. Εισόδημα. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  2. Ακίνητη περιουσία. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.
  3. Αντικειμενική αξία αυτοκινήτου/μηχανής : Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
  4. Κινητή περιουσία : Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
  5. Διαμονή στην Ελλάδα : Τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια. Ο αλλοδαποί δικαιούχοι του επιδόματος πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε έτη.
  6. Αρχικά θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2017 που δηλώθηκε πέρυσι και ακολούθως θα γίνει επανυπολογισμός με το εισόδημα του 2018 όταν αυτό δηλωθεί. Σημειώνεται πως δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:
    - εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας
    - δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
    - δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
    - δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
    Εξαιρούνται επίσης νοικοκυριά που μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες, μισθώνουν μέρος κατοικίας ή ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού.