"Ταφόπλακα" στις διεκδικήσεις για τα δώρα από συνταξιούχους του δημοσίου

Tέλος φαίνεται να βάζει στις διεκδικήσεις 500.000 συνταξιούχων του δημοσίου για δώρα η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε συνταγματική την περικοπή – κατάργηση που υπέστησαν το 2013. Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί εντελώς αντίθετα όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, αποφάνθηκε σχετικά, απορρίπτοντας σχετική διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα. Βασικό επιχείρημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ήταν ότι αυτές οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε και είχαν ως αποτέλεσμα να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Συνεπώς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές θεωρείται δεδομένο ότι η απόφαση αποτελεί προπομπό για ανάλογες μελλοντικές αποφάσεις βάζοντας ουσιαστικά τέλος στις διεκδικήσεις περίπου 500.000 συνταξιούχων του δημοσίου. Πλέον οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου, περιορίζονται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη. Επίσης, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για επικούρηση και δώρα στον ιδιωτικό τομέα για να κριθεί αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο ανάμεσα στον Ιούνιο 2015 και τον Μάιο του 2016.