Τελευταία μέρα για το Δώρο Χριστουγέννων: Τι πρέπει να ξέρετε

Τελευταία προθεσμία για καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων έχουν σήμερα οι εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2018.
Ολόκληρο Δώρο, δηλαδή έναν 13ο μισθό δικαιούνται όσοι μισθωτοί εργαζόμενοι έχουν αδιάλειπτη σχέση εργασίας από 01-05-2018 μέχρι 31-12-2018. Αν η σχέση εργασίας διήρκησε μικρότερο χρονικό διάστημα, τότε ο μισθωτός δικαιούται ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο ημερομίσθια, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης. 

Βάση υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων είναι οι καταβαλλόμενες αποδοχές μισθού ή ημερομισθίου της 10ης ημέρας Δεκεμβρίου. Για τους μισθωτούς που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν πριν από τις 10 Δεκεμβρίου, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης εργασίας.

Προσοχή, το δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι όσοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή του κύρους σύμβασης εργασίας. Δηλαδή Δώρο δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί, όχι όμως όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης, μπλοκάκια κλπ.

Παραδείγματα :

 

  • Εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ, ο οποίος εργάζεται από την Πρωτομαγιά του 2018 ή και νωρίτερα ανελλιπώς έως και σήμερα σην ίδια εταιρεία : δικαιούται ολόκληρο το Δώρο, δηλαδή 1.200 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.100 ευρώ που προσελήφθη την 1η Αυγούστου του 2018 και εργάζεται ανελλιπώς έως και σήμερα στην ίδια εταιρεία : δικαιούται μέρος του Δώρου και συγκεκριμένα 705 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ που προσελήφθη την 1η Σεπτεμβρίου του 2018 και εργάζεται ανελλιπώς έως και σήμερα στην ίδια εταιρεία : δικαιούται μέρος του Δώρου και συγκεκριμένα 410 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 586 ευρώ που προσελήφθη την 1η Ιουλίου του 2018 και εργάζεται ανελλιπώς έως και σήμερα στην ίδια εταιρεία : δικαιούται μέρος του Δώρου και συγκεκριμένα 454 ευρώ.

 

Η εργασία στις 26 Δεκεμβρίου

Προσοχή, υπενθυμίζεται πως η 26η Δεκεμβρίου έχει οριστεί με νόμο πλέον ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται να λάβουν, αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) οι μισθωτοί επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές δικαιούνται προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους,

β) οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, δικαιούνται, εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό, και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι σε επαγρύπνηση για καταγγελίες μισθωτών που δεν έχουν λάβει έγκαιρα το Δώρο Χριστουγέννων. Υπενθυμίζεται πως μπορεί να υποβληθεί μήνυση και να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία. Ο αριθμός1551 δέχεται ανώνυμες καταγγελίες.