Τέλη κυκλοφορίας: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια στο mycar

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2022. Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να ενημερωθεί μέσω του mycar για τα ποσά που πρέπει να καταβάλει.

Τα κόστη διαφέρουν, αφού είναι άλλα για παλαιά ρυπογόνα ΙΧ -και εκείνα ανάλογα με την… δεκαετία – διαφορετικά για τα πιο φιλικά στο περιβάλλον αυτοκίνητα και τελείως νέο καθεστώς για όσα αγοράστηκαν από αυτόν τον Γενάρη. Όποιος δεν θέλει να πληρώσει τέλη μπορεί να καταθέσει ψηφιακά τις πινακίδες του στην Εφορία.

Κάθε ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας 2022 έχει το δικό του QR Code. Έτσι ένας ιδιοκτήτης ΙΧ σκανάροντάς του θα μπορεί να πληρώσει εύκολα και γρήγορα μέσω web banking από το κινητό του χωρίς να πρέπει να περάσει κωδικό πληρωμής, ούτε το ποσό.

Στην πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχετε τη δυνατότητα να:

  • Θέσετε σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά σας, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθείτε τη ΔΟΥ σας.
  • Κατεβάσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβετε βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.
  • Άρετε την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Τέλη κυκλοφορίας – Τρόποι πληρωμής

Όμως, και εκείνοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, θα μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών (ATM). Επιπλέον, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF.

Η πλέον πρόσφατη «τιμολόγηση» έχει να κάνει με τα νέα οχήματα και συγκεκριμένα αυτά που αγοράστηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021 που καλούνται να πληρώσουν χαμηλότερα τέλη από τα .. παλαιότερα.

Αλλάζουν όλα για τα νέα οχήματα

Διαφορετικός θα είναι ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που αγοράστηκαν το τρέχον έτος.

Το νέο σύστημα ισχύει για τα αυτοκίνητα που αποκτήθηκαν από την 1η-1-2021 και για τον υπολογισμό των… νέων τελών, λαμβάνεται υπόψη το μοντέλο WLTP, που καθιερώνει η κοινοτική Οδηγία, το οποίο προσαυξάνει τους ρύπους των οχημάτων έως και κατά 40% σε σχέση με το μοντέλο υπολογισμού των ρύπων που υιοθετείται σήμερα (NEDC 2).

 

Πάντως, παρά την ονομαστική αύξηση των εκπεμπόμενων ρύπων, δηλαδή τα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο διανυόμενης απόστασης, η νέα κλίμακα οδηγεί σε μειώσεις των τελών κυκλοφορίας, σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα, για το ίδιο αυτοκίνητο. 

Η διαδικασία για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Ποια είναι όμως η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο κάτοχος οχήματος ή οχημάτων που θέλει να καταθέσει τις πινακίδες του και να μην πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για το 2022;

Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.