Τι προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο για εργοδότες και εργαζόμενους

Διευκρινίσεις για το νέο σχέδιο νόμου με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους» δίνει το Υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για νομοσχέδιο που στηρίζεται στις ανάγκες της πραγματικής αγοράς, καθώς πολλές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προήλθαν από εργαζόμενους και επιχειρήσεις και στοχεύουν στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων.

Το νομοσχέδιο προωθεί απλοποίηση διαδικασιών, με κατάργηση εντύπων και διευκόλυνση στις προσλήψεις, περιορίζει τη γραφειοκρατία και ενισχύει τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, διασφαλίζοντας την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Κεντρικές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

  • Ευελιξία στον προγραμματισμό της ετήσιας άδειας

  • Δυνατότητα 4ήμερης εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους

  • Επέκταση της άδειας μητρότητας σε ανάδοχες μητέρες

  • Απαγόρευση μείωσης αποδοχών μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

  • Υπερωρίες με 40% προσαύξηση, ακόμη και στην εκ περιτροπής εργασία

  • Εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες και ενίσχυση μέτρων υγείας & ασφάλειας

  • Εξαίρεση από την Εισφορά Αλληλεγγύης για εργαζόμενους συνταξιούχους που λαμβάνουν προσαύξηση σύνταξης

  • Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο επίδομα γονικής άδειας

Για τις επιχειρήσεις, το νομοσχέδιο φέρνει fast-track προσλήψεις, απλοποίηση καταγραφής στο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», ψηφιακή εφαρμογή για εργοδότες, και κατάργηση πολλών διαδικασιών, χωρίς να θίγεται το οκτάωρο.

Η 13ωρη ημερήσια εργασία θεσμοθετείται μόνο κατ’ εξαίρεση, υπό συναίνεση και με πλήρη σεβασμό στα ανώτατα όρια. Οι μισθολογικές απολαβές είναι αυξημένες και η ρύθμιση ευνοεί οικονομικά τον εργαζόμενο.

Επιπλέον, δεν αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για απολύσεις, ενώ επιτρέπεται η κατανομή άδειας σε περισσότερες περιόδους, με βάση αίτημα του εργαζόμενου.

Για τη μητρότητα και την κύηση, αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις με παροχές για όσες μητέρες έχουν ένσημα σε πολλούς εργοδότες, ενώ επεκτείνεται η παροχή και στις αναδόχους.

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει επίσης ζητήματα συνταξιούχων με απασχόληση, εξασφαλίζοντας ότι η προσαύξηση της σύνταξης δεν οδηγεί σε αύξηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Παράλληλα, προβλέπεται απαλλαγή εισφορών για υπερωρίες και νυχτερινά, γεγονός που όχι μόνο δεν υπονομεύει τα ταμεία αλλά οδηγεί σε σημαντική αύξηση των δηλωμένων υπερωριών και των εσόδων.

Τέλος, το Υπουργείο τονίζει ότι οι αλλαγές στο ατομικό εργατικό δίκαιο δεν εμποδίζουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνεχίζονται, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη αύξηση των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ευνοϊκότερους όρους από το νόμο.