Το ελληνικό σχέδιο για τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η κυβέρνηση να εντάσσει έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το Ταμείο προβλέπει 12,7 δισ. δανείων και 19,4 δισ. επιδοτήσεων (σύνολο 32,1 δισ. ευρώ), τα οποία θα πρέπει όλα να έχουν απορροφηθεί έως το τέλος του 2026. Στο ελληνικό σχέδιο, το οποίο υπεβλήθη την περασμένη εβδομάδα στην Κομισιόν υπό μορφή προσχεδίου, συνδυάζονται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ενώ η φιλοσοφία του είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το μοντέλο επιδοτήσεων που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Οπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, οι επενδύσεις «παντρεύονται» με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις, ενώ όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων θα δοθούν επίσης ως δάνειο σε επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο. Προϋπόθεση για τη λήψη αυτών των δανείων θα είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον του 50% της επένδυσης από τραπεζικά και ίδια κεφάλαια.

Οι δράσεις του Ταμείου αφορούν στην πράσινη μετάβαση, με επιχορηγήσεις 6,2 δισ. ευρώ, στην ψηφιακή μετάβαση με 2,1 δισ., σε δράσεις απασχόλησης δεξιοτήτων και κοινωνικής συνοχής με 4,1 δισ., για ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας προβλέπονται 4 δισ. ευρώ, ενώ 3 δισ. ευρώ αφορούν δράσεις του REACT-EU, μέρος των οποίων θα αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Μεταξύ των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η εγκατάσταση συστημάτων ταμειακών μηχανών οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες απευθείας με τα POS και το TAXIS, η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη, η παροχή κινήτρων συγχωνεύσεων με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μεγαλύτερα πρότζεκτ, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον και η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Στην κατάρτιση του τελικού προγράμματος, το οποίο θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους, θα αξιοποιηθούν και οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Στην παρουσίαση μετείχαν σήμερα ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Ματζούφας.

 

Σκυλακάκης: Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις στρατηγικές κατευθύνσεις του οποίου παρουσιάζουμε σήμερα, είναι μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός.

«Μια ευκαιρία την οποία κέρδισε η κΚυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Το Ταμείο αυτό είναι διαφορετικό σε σχέση με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του παρελθόντος. Για τρεις λόγους:

  • Ο πρώτος είναι ο χρόνος. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα έργα και επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026. Η αξιοποίηση των πόρων πρέπει, συνεπώς, να γίνει με ταχύτητα χωρίς προηγούμενο.
  • Ο δεύτερος είναι η πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων. Με τη χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης με τρόπο που να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά, αλλά να κινητοποιεί χιλιάδες ιδιωτικές επενδύσεις και την αξιοποίηση στις δημόσιες επενδύσεις των ΣΔΙΤ και των Eταιρειών Eνεργειακών Yπηρεσιών (ESCOs).
  • Ο τρίτος είναι ότι το Σχέδιο συνδυάζει για πρώτη φορά επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Οι επενδύσεις δίνουν στο Σχέδιο μακροοικονομική και οικονομική ισχύ και οι μεταρρυθμίσεις αποτελεσματικότητα και προοπτική.

Τα ποσά που κινητοποιεί το Ταμείο, 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια, είναι τόσο μεγάλα, ώστε με σωστή αξιοποίηση να μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης δυναμικής ανάπτυξης και σύγκλισης με την Ευρώπη. Δίνουν μία αχτίδα αισιοδοξίας στις σημερινές δύσκολες στιγμές και ανοίγουν ένα παράθυρο ελπίδας για ένα πολύ καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα».