Το mega deal της Alpha Bank για ακίνητα 500 εκατ. ευρώ

Στις 22 Οκτωβρίου προβλέπεται να πάρει ο όμιλος Alpha Bank μια πρώτη γεύση του ενδιαφέροντος και της εξέλιξης, που θα έχει η διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου, για την από κοινού ανάπτυξη, μέσω ΑΕΕΑΠ ή άλλου επενδυτικού σχήματος, χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων.

Η διαγωνιστική διαδικασία (project Skyline) ξεκίνησε το προηγούμενο μήνα, με την υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας και το άνοιγμα του Virtual Data Room (VDR). Οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν το business plan, το οποίο εκπόνησε η Alpha, για το πώς θα αναπτυχθεί και θα διαφοροποιηθεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, βγάζοντας υπεραξία για τους μετόχους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων:

  • περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280 εκατ. ευρώ
  • περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση. Πρόκειται για το επονομαζόμενο value-add χαρτοφυλάκιο.  
  • τέλος υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών/διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά (Trading χαρτοφυλάκιο).

Το πλάνο προβλέπει, σε γενικές γραμμές, την σταδιακή πώληση του χαρτοφυλακίου Trading εντός της πρώτης τριετίας. Τα έσοδα, που θα αντληθούν, μαζί με ξένα και ίδια κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν τις αγορές νέων ακινήτων και την αναβάθμιση/ανακαίνιση ακινήτων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα διατεθούν για εξαγορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ στο Euro2day