Τοκογλυφικά πρόστιμα από την εφορία για εκπρόθεσμη εξόφληση φόρων - Από 11,5% για 2 μήνες έως 29,5% για ένα χρόνο

Υπέρογκα ποσά προστίμων και τόκων θα υποχρεωθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι καθυστερήσουν για περισσότερους από 2 μήνες να εξοφλήσουν τα «χαράτσια» που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων και του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Υπέρογκα ποσά προστίμων και τόκων θα υποχρεωθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι καθυστερήσουν για περισσότερους από 2 μήνες να εξοφλήσουν τα «χαράτσια» που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων και του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Εφόσον περάσουν 2 μήνες και τα «χαράτσια» παραμείνουν απλήρωτα, οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται αυτόματα με πρόσθετα ποσά προστίμων και τόκων που ανέρχονται συνολικά στο 11,46% των αρχικών οφειλών ενώ εάν καθυστερήσουν για περισσότερους από 12 μήνες την αποπληρωμή των «χαρατσιών», τότε οι πρόσθετες επιβαρύνσεις θα φθάσουν στα ... «τοκογλυφικά» επίπεδα του 29,49%! Τα εξωφρενικά αυτά ποσά προστίμων και τόκων προβλέπονται με τα άρθρα 57 και 53 του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ), που ψηφίστηκε από την Βουλή τον Δεκέμβριο του 2013 με ... πρωτοβουλία του τότε υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ο μόνος τρόπος να αποφύγουν τα πρόστιμα όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις δόσεις, είναι να τις ρυθμίσουν σε 12 δόσεις προτού οι οφειλές καταστούν ληξιπρόθεσμες ή έστω μετά, αλλά πριν το δίμηνο, οπότε θα πληρώνουν μόνο το σχετικό επιτόκιο προσαύξησης. Για να γίνει αυτό, βέβαια, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών λύσει το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο TAXIS, το οποίο δεν δέχεται αιτήσεις για ρύθμιση μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρότι ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση των οφειλών και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα

Οι επαχθείς νέες ρυθμίσεις ήρθε πλέον η ώρα να εφαρμοστούν και ουσιαστικά να εξουθενώσουν οικονομικά ακόμη περισσότερο εκατομμύρια ήδη υπερχρεωμένους Έλληνες πολίτες οι οποίοι δεν έχουν πια τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τους νέους υπέρογκους φόρους που προκύπτουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις (τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης) ούτε τα «χαράτσια» του νέου φόρου ακινήτων (του ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που αναμένεται να τους κοινοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με άρθρα τα 57 και 53 του νέου ΚΦΔ, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οποιουδήποτε ποσού φόρου που βεβαιώνεται από την 1η-1-2014 και μετά, ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει επιπλέον:

Πρόστιμο ύστερα από 2 μήνες

α) Πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο 10% του βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου χρέους, εφόσον περάσουν 2 μήνες από την λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής και το χρέος παραμείνει απλήρωτο. Εάν η καθυστέρηση καταβολής του χρέους φθάσει τους 12 μήνες, το πρόστιμο ανέρχεται στο 20%, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών το πρόστιμο ανέρχεται στο 30%.

Τόκοι για κάθε μήνα

β) Τόκους οι οποίοι ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,76% (8,76% / 12 μήνες = 0,73% το μήνα). Οι τόκοι επί των φορολογικών οφειλών θα αρχίζουν να «τρέχουν» από την επόμενη μέρα της λήξης της κανονικής προθεσμίας πληρωμής και θα υπολογίζονται και επί του αθροίσματος οφειλής και προστίμων!

Με βάση το νέο αυτό καθεστώς των διπλών επιβαρύνσεων των οφειλετών του Δημοσίου με πρόστιμα και τόκους, η συνολική ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση ενός φορολογούμενου που δεν θα καταφέρει να εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους φόρους του εκκαθαριστικού της φετινής φορολογικής δήλωσης ή τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων μπορεί να φθάσει μέχρι και το ... «τοκογλυφικό» επίπεδο του 29,5%.

Συγκεκριμένα, τα επιπλέον ποσά που θα καλείται πλέον να πληρώνει κάθε οφειλέτης ληξιπρόθεσμου χρέους, σύμφωνα με το νέο ΚΦΔ ανέρχονται στο 11,46% της αρχικής οφειλής μόλις κλείσουν 2 μήνες από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής και φθάνουν στο 29,49% μόλις κλείσει ένας χρόνος.

Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενος καθυστερήσει να πληρώσει ποσό 1.000 ευρώ που αντιστοιχεί στην 1η δόση του φόρου εισοδήματος, η οποία λήγει κανονικά στις 31 Ιουλίου, τότε τον πρώτο μήνα από την λήξη της νόμιμης προθεσμίας, δηλαδή τον Αύγουστο, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον ποσό 7,30 ευρώ (1.000 ευρώ Χ 0,73%). Τον δεύτερο μήνα καθυστέρησης, τον Σεπτέμβριο, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον τόκο 7,3 ευρώ, ενώ μόλις συμπληρωθεί ο δεύτερος μήνας, δηλαδή στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα επιβληθεί και το πρόστιμο του 10%, λόγω παρέλευσης 2 μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής, οπότε η πρόσθετη επιβάρυνση του φορολογούμενου θα αυξηθεί στα 114,60 ευρώ {(1.000 ευρώ Χ 0,72% Χ 2 μήνες καθυστέρησης) + (1.000 ευρώ Χ 10%)} και το συνολικό χρέος του θα «ανέβει» στα 1.114,60 ευρώ. Αν περάσει ένας χρόνος από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας και το ποσό δεν εξοφληθεί, τότε η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση της αρχικής οφειλής των 1.000 ευρώ θα ανέλθει σε 294,90 ευρώ και το συνολικό ποσό του χρέους θα φθάσει τα 1.294,90 ευρώ.

Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις

Προσοχή στις τροποποιητικές δηλώσεις γιατί θα ελεγχθείτε

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους φορολογούμενους υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και εν συνεχεία δεν καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές. Όπως προκύπτει από εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Αικ. Σαββαϊδου η οποία κοινοποιήθηκε πρόσφατα σε όλες τις Εφορίες, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι εκτός από πρόστιμα και τόκους θα επιβαρύνονται και με πρόσθετο φόρο 1% ανά μήνα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Επιπλέον, το χρονικό διάστημα των 2 μηνών μετά την πάροδο του οποίου επιβάλλεται το πρόστιμο του 10% δεν θα ξεκινά να υπολογίζεται αμέσως μόλις λήξει η προθεσμία καταβολής του φόρου, αλλά αμέσως μόλις λήξει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Κι αυτό διότι, το άρθρο 57 του νέου ΚΦΔ προβλέπει ότι τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής των φόρων (10%, 20%, 30%) υπολογίζονται με βάση το χρόνο, κατά τον οποίο έληγε η σχετική προθεσμία υποβολής.

Αυτό στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σημαίνει ότι το δίμηνο για την επιβολή του προστίμου 10% επί της αρχικής οφειλής υπολογίζεται με χρονική αφετηρία την 15η Ιουλίου που ήταν επόμενη μέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων κι όχι με αφετηρία την 1η Αυγούστου που είναι η επόμενη μέρα από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της 1ης δόσης του φόρου (31-7-2014). Το δίμηνο λήγει δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου κι όχι στις 30 Σεπτεμβρίου!