Τον Ιανουάριο το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους θα δοθεί κανονικά τον μήνα Ιανουάριο ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο REAL FM και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλλα, o υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης. «Έχω δεχθεί πολλά ερωτήματα αν αυτή μας η δέσμευση θα υλοποιηθεί ή όχι. Και σας λέω ότι θα υλοποιηθεί. Τώρα, όσον αφορά το market pass, πλέον δεν έχω καμία αρμοδιότητα και δεν μπορώ να σας πω περισσότερα διότι δεν το γνωρίζω», σημείωσε.

Αναφορικά με τη διάταξη που επιτρέπει στους εργαζόμενους να εργάζονται Σαββατοκύριακο με προσαύξηση μισθού, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε τα εξής:

«Στο νομοσχέδιό μας έχουμε μία διάταξη για τις βιομηχανίες τροφίμων – αναψυκτικών και εμφιαλώσεως νερού όπου τους επιτρέπουμε να έχουν επταήμερη λειτουργία, δηλαδή οι εργαζόμενοί τους να δουλεύουν πενθήμερο με κυλιόμενες βάρδιες συμπεριλαμβάνοντας και το Σαββατοκύριακο. Αυτό το κάναμε διότι με οικονομοτεχνική μελέτη που κατατέθηκε στο γραφείο μας αποδείχθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές ζημιώνονται πολύ από το κλείσιμο των μηχανών τους την Κυριακή. Μέχρι να ξαναπάρουν μπρος τα μηχανήματα αυτά – χάνουν στην πραγματικότητα και τη Δευτέρα-, άρα παθαίνουν ουσιαστική ζημία στην παραγωγική τους διαδικασία. Φαντάζομαι όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να αυξηθούν οι εξαγωγές μας και να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές το ζητούν διότι η υπερωριακή απασχόληση την Κυριακή πληρώνεται με συν 40%, άρα έχουν υψηλότερα εισοδήματα».

Ερωτώμενος για τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως οι ρυθμίσεις είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Και συνέχισε: «Το λέω γιατί πολύς κόσμος θα αναρωτιέται πότε θα ψηφιστούν. Εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο μας δώσει την έγκριση μέχρι την επόμενη Τετάρτη που θα είμαστε στην Ολομέλεια, θα κατατεθούν στην Ολομέλεια για να ψηφιστούν σε αυτό το νομοσχέδιο. Εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσει, θα μπουν αναγκαστικά οι ρυθμίσεις σε επόμενο νομοσχέδιο γιατί είναι εκ του συντάγματος υποχρεωτικό όποιες διατάξεις επηρεάζουν το ασφαλιστικό μας σύστημα να περνάνε από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».