Τουρκική λίρα: Η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου της

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου της τουρκικής λίρας κατεβάζοντάς το κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 15%. Παράλληλα, άφησαν να εννοηθεί πως θα ακολουθήσει χαλάρωση παρά το ρυθμό που “τρέχει” ο πληθωρισμός.

 

Έκανε “βουτιά” το τουρκικό νόμισμα

Το τουρκικό νόμισμα έκανε βουτιά έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση, υποχωρώντας 3% στις 10,98 λίρες ανά δολάριο, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο που είχε σημειώσει νωρίτερα σήμερα. Στις 13.29 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία ανερχόταν στις 10,85 λίρες ανά δολάριο.

Με τη λίρα να έχει υποτιμηθεί 32% από την αρχή του έτους, οι τιμές αυξάνονται μέσω των εισαγωγών, ενισχύοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε στο 19,89% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών.

Τουρκική λίρα: Σε νέο ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη (17/11)

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η Τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τα επιτόκια. Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υψηλών επιτοκίων «έως το τέλος».

Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

Η λίρα υποχώρησε 1,5% στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 10,565 λιρών ανά δολάριο. Σημειώνεται ότι το τουρκικό νόμισμα από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά 30%.

Τι δήλωσε ο Ερντογάν

«Θα άρουμε αυτή τη μάστιγα των επιτοκίων από τις πλάτες του κόσμου. Ασφαλώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας να συνθλιβούν από τα επιτόκια», είπε σε βουλευτές του κόμματός του στη Βουλή. «Δεν μπορώ και δεν θα ακολουθήσω αυτό τον δρόμο με όσους υπερασπίζονται τα επιτόκια», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού και αναρωτήθηκε γιατί οι επιχειρηματίες δεν πήραν δάνεια για να επενδύσουν, αφού τα επιτόκια μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες.