Τριετίες: Πόσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι – Αναλυτικά παραδείγματα

Η έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ ήταν η ανακοίνωση για το ξεπάγωμα των τριετιών. Μια διαδικασία που είχε «παγώσει» από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και έπειτα από 12 χρόνια επιστρέφει ξανά για τους εργαζόμενους. Το υπουργείο Εργασίας, προχώρησε σε εξειδίκευση των όσων εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και έδωσε αναλυτικά παραδείγματα.

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξήγησε γιατί δεν υπάρχει αναδρομικότητα στο ξεπάγωμα στις τριετίες, ενώ η γενική γραμματέας του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη, έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις. Μάλιστα, παρουσίασε αναλυτικά παραδείγματα για το πώς θα ωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι. Ενδεικτικά:

  • Εργαζόμενος που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Εάν έχουμε συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ τώρα και μετά την 1/1/2024, έρχονται οι εργαζόμενοι και καλύπτονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση.

Για συλλογικές συμβάσεις που έχουν ανασταλεί και άρα οδηγούμαστε στην ατομική σύμβαση μπορούμε αν η ατομική σύμβαση είναι γενναία, έχουν απορροφηθεί δηλαδή προσαυξήσεις που είναι σημαντικές και απορροφώντας την προυπηρεσία, θα συμψηφιστεί με τον κατώτατο.

Τριετίες: Παραδείγματα για την αύξηση μισθών