Τζεντιλόνι: Η ευρωζώνη πρόκειται να αποφύγει την ύφεση φέτος

 

Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αποφύγει «σχεδόν» μια ύφεση φέτος, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν την πτώση τους, ανοίγοντας το δρόμο για καλύτερες από τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις τελευταίες τις προβλέψεις.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε το πρωί της Δευτέρας, προσφέρει σχετικά καλές ειδήσεις σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο τοπίο που παραμένει εγγενώς εξαρτώμενο από το επόμενο βήμα της Ρωσίας στη βάναυση εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία πλησιάζει την επέτειο ενός έτους.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε θέση να προβλέψει ότι η ΕΕ ως σύνολο θα δει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% το 2023 – από 0,3% στην προηγούμενη πρόβλεψη. Η ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη εν τω μεταξύ κατά 0,9% – από το 0,3% που εκτιμάται το φθινόπωρο.

«Καλύτερο από το αναμενόμενο δεν σημαίνει καλό και οι προοπτικές εξαρτώνται φυσικά από την κατάσταση», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία, παρουσιάζοντας την πρόβλεψη.

«Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη περίοδο, με την ανάπτυξη να αναμένεται ακόμη να (να είναι) αργή και ο πληθωρισμός να επιβραδύνει σταδιακά».

Μεταξύ των 27 κρατών μελών, η Σουηδία είναι η μόνη που εμφανίζει αρνητικό αριθμό για φέτος (–0,8%) ενώ τα υπόλοιπα παρουσιάζουν περιορισμένη αλλά θετική ανάπτυξη. Η Γερμανία και η Ιταλία, δύο χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και αναμένεται να πέσουν σε μια οδυνηρή ύφεση, έχουν πρόβλεψη για ποσοστά 0,2% και 0,8%, αντίστοιχα.

Για τη Γερμανία, αυτό αντιπροσωπεύει μια «σημαντική ανάκαμψη», είπε ο Τζεντιλόνι, δεδομένου ότι η βιομηχανική βαρύτητα είχε προβλεφθεί πτώση -0,6% στην προηγούμενη έκθεση. Επιπλέον, η Γαλλία θα αναπτυχθεί κατά 0,6% ενώ η ισπανική οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2023. Η Ιρλανδία παραμένει η οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις, με εκπληκτικό ποσοστό 4,9%, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις ξένων πολυεθνικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι το μπλοκ έχει αφήσει πίσω του τον πληθωρισμό-ρεκόρ και οι τιμές θα διατηρήσουν την πτωτική τάση που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους.

Η εξέλιξη συνδέθηκε με μια σταθερή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα συντονισμένης εξοικονόμησης ενέργειας, ήπιων καιρικών συνθηκών και διαφοροποίησης από τους προμηθευτές.

Ο Τζεντιλόνι είπε ότι τα δυσοίωνα μηνύματα «στασιμοπληθωρισμού, βαθιάς ύφεσης και μπλακ άουτ» που κυριάρχησαν στον οικονομικό λόγο του περασμένου έτους έχουν «απαντηθεί από την πραγματικότητα».

«Αυτό που πιστεύω ότι μπορέσαμε να διαχειριστούμε είναι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία», συνέχισε. «Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό».

Πηγές: Euronews, AFP