Βγάζει περισσότερο φόρο στα οικόπεδα, με λάθος συντελεστές το υπουργείο Οικονομικών

Με λανθασμένους Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών το φόρο για τα οικόπεδα, με αποτέλεσμα να προκύπτει φορολογητέα αξία μεγαλύτερη από την πραγματική.

Με λανθασμένους Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών το φόρο για τα οικόπεδα, με αποτέλεσμα να προκύπτει φορολογητέα αξία μεγαλύτερη από την πραγματική.

Από τη διαδικασία σχολιασμού των νέων ρυθμίσεων μέσω ίντερνετ, αποκαλύπεται ότι οι Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) οι οποίες υπάρχουν στη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων είναι λανθασμένοι, δηλαδή δεν αντιστοιχούν στους ισχύοντες συντελεστές δόμησης που λαμβάνουν υπόψη τους οι πολεδομίες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ΣΑΟ βγάζουν εξωπραγματικές αξίες με συνέπεια οι φόροι που θα προκύπτουν να είναι υπέρογκοι.

Επιπλέον, το εάν έχει εξαντληθεί η δομήσιμη επιφάνεια των εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικοπέδων θα προσδιορίζεται με βάση τους ΣΑΟ κι όχι με βάση τους πραγματικούς συντελεστές δόμησης! Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό ακόμη και φορολογούμενοι που έχουν εξαντλήσει τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους να κληθούν να πληρώσουν τον νέο φόρο όχι μόνο για τις μονοκατοικίες ή τα άλλα κτίσματα που έχουν κατασκευάσει στα οικόπεδά τους αλλά και για σημαντικά ακάλυπτα τμήματα των οικοπέδων τους τα οποία θα θεωρηθούν από το υπουργείο Οικονομικών ως δομήσιμα.

(Υπολογίστε το φόρο για οικόπεδα εκτός σχεδίου και αγροτεμάχια κάνοντας κλικ εδώ)

Γιατί ένα από τα παράλογα του νέου φόρου είναι ότι αυξάνει το φόρο όταν ένα οικόπεδο εντός σχεδίου έχει ανεκμετάλλευτο συντελεστή δόμησης.

Το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρήσει δηλαδή με βάση τους λανθασμένους μεγαλύτερους Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδου που θα λάβει υπόψη του ότι στο οικόπεδο μπορούσαν να χτιστούν περισσότερα τετραγωνικά και επομένως οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν έχουν καλύψει όλη την δομήσιμη επιφάνεια των οικοπέδων τους, ενώ στην πραγματικότητα αυτό θα έχει γίνει.

Ουσιαστικά, λόγω της αναντιστοιχίας μεταξύ των Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδου που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών και των συντελεστών δόμησης που λαμβάνουν υπόψη τους οι πολεοδομίες πάρα πολλοί φορολογούμενοι που έχουν ανεγείρει μονοκατοικίες σε δικά τους οικόπεδα θα κληθούν να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο και για τα οικόπεδά τους.

Σε νησιωτικές περιοχές

Μέσω της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης αποκαλύφθηκε εξάλλου ότι όσοι φορολογούμενοι κατέχουν αγροτεμάχια σε περιοχές εντός ορίων οικισμού κυρίως σε νησιωτικές περιοχές της χώρας θα φορολογηθούν ως οικοπεδούχοι εντός σχεδίου, με το τετραγωνικό μέτρο δηλαδή κι όχι με το στρέμμα όπως ισχύει για τα αγροτεμάχια.

Τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών θα φορολογούνται ως οικόπεδα με πολύ υψηλούς συντελεστές φόρου. Πρόκειται ουσιαστικά για εκτάσεις γης άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων ή άνω του ενός στρέμματος, στις οποίες είναι κτισμένα τα σπίτια στα περισσότερα χωριά της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδος. Πρόκειται επίσης για χωράφια με επιφάνειες 3-4 στρεμμάτων που βρίσκονται σε πολλούς οικισμούς, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές της χώρας

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να κληθούν να πληρώσουν τριψήφια και τετραψήφια χαράτσια για εκτάσεις ακαλλιέργητες με πέτρες και αγριόχορτα που δεν είναι αξιοποιήσιμες και δεν αποφέρουν εισοδήματα!