Χατζηδάκης: Κλείνουν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου οι εκκρεμείς συντάξεις του 2019

Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχει τελειώσει η εκκαθάριση των συντάξεων του 2019 σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΕΦΚΑ, ενώ υπάρχει προτεραιοποίηση και για το κλείσιμο παλαιότερων εκκρεμοτήτων από το 2018, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως η δέσμευση είναι μέχρι τα τέλη του α΄ εξαμήνου του 2022 να έχει κλείσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. «Το καλοκαίρι του 2019 ήμασταν στις 190.000 εκκρεμείς συντάξεις. Τώρα είμαστε στις 120.000 εκ των οποίων ληξιπρόθεσμες είναι οι 90.000 (άνω των τριών μηνών), οι 50.000 λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, είτε προκαταβολές εθνικών συντάξεων και οι υπόλοιπες περιπτώσεις που δεν λαμβάνουν, είναι λόγω οφειλών. Δεν θέλω να μειώσω την έκταση του προβλήματος, καταβάλλουμε προσπάθεια, υπάρχουν δυσκολίες, όμως πιστεύουμε πως θα έχουμε την εξέλιξη που θέλουμε» εκτίμησε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε ένα 24ωρο 13.500 κλήσεις ασφαλισμένων στο 1555

Αναφερόμενος στη λειτουργία του αριθμού 1555 για τους ασφαλισμένους συνταξιούχους και εργαζόμενους, ο υπουργός είπε ότι είναι ένα τεράστιο βήμα, αντίστοιχο της προσπάθειας που γίνεται για την ψηφιοποίηση. «Σε πιλοτική βάση σε 100 μέρες, κάλυψε περίπου 400.000 συμπολίτες μας. Από αυτές οι 384.000 εξυπηρετήθηκαν, το 85% απαντήθηκαν τα ερωτήματα αμέσως από τους τηλεφωνητές. Εκκρεμές ως προς την απάντηση έχει μείνει μόνο το 3% των κλήσεων, δεν είναι λίγο, για τα δεδομένα της ελληνικής διοίκησης είναι μία μικρή επανάσταση. Μετά τη δημοσιοποίηση που κάναμε ότι ξεκινά κανονικά, χθες μόνον, είχαμε 13.500 κλήσεις. Υπήρχαν επτά τηλεφωνικά κέντρα και διάσπαρτες γραμμές, τώρα θα είναι μία γραμμή, η 1555, που θα λειτουργεί επί επτά ημέρες την εβδομάδα, σε 24ωρη βάση και δωρεάν οι κλήσεις. Η εξυπηρέτηση που γίνεται είναι προσωποποιημένη» εξήγησε.

Κατώτατος μισθός

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που χρηματοδοτείται από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι η ανακοίνωση αφορά 25.000 ανέργους. «Το πρόγραμμα από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται έχει ως όρο ότι εργάζονται άνεργοι να αποκτήσουν κάποια εμπειρία και μένουν οκτώ μήνες και μπαίνουν μετά άλλοι άνεργοι στις θέσεις τους» επισήμανε.

Για τον κατώτατο μισθό, με αφορμή την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από την Κομοτηνή, ο οποίος χαρακτήρισε «κοροϊδία» την εξαγγελία για αύξηση 2% της τάξης των 50 λεπτών ημερησίως, απάντησε ότι η αντιπολίτευση ξεχνά τη μείωση αφορολογήτου και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που λειτουργούσε το ίδιο επιβαρυντικά για τους εργαζομένους.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για συμβολική αύξηση εν μέσω πανδημίας η οποία δόθηκε παρά τις αντίθετες εισηγήσεις της εργοδοτικής πλευράς που ήθελε πάγωμα μισθών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 17,5% στο 13,3%. «Δεν έγινε τυχαία, έγινε λόγω της φορολογικής, αδειοδοτικής, ασφαλιστικής και εργασιακής πολιτικής της κυβέρνησης» είπε.

Βρισκόμαστε πλέον σε ένα νέο περιβάλλον και θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης για τους εργαζομένους, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η οποία θα αποτυπωθεί στην επόμενη απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, σημείωσε ο υπουργός. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022 βάσει των προβλέψεων και η απόφαση θα ληφθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο. «Η πολιτική δεν γίνεται στα μεγάλο λόγια, γίνεται στην πράξη» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πηγή: ertnews.gr