Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην Ελλάκτωρ

Αδιαμφισβήτητη είναι πλέον η κυριαρχία της ολλανδικής Reggenborgh στον όμιλο «Ελλάκτωρ», μετά την έγκριση της πρότασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ στη χθεσινή συνέλευση των μετόχων.

Η αύξηση εγκρίθηκε με ποσοστό 68,24%, πλειοψηφία αντίστοιχη αυτής της προηγούμενης επεισοδιακής συνέλευσης του ομίλου τον Ιανουάριο, στην οποία εξελέγη νέα διοίκηση.

Αυτό σημαίνει ότι η ενδοεταιρική συμμαχία που έχουν συγκροτήσει οι Ολλανδοί σταθεροποιείται. Νωρίτερα χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε απορρίψει το αίτημα προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει το αντίπαλον δέος, η εταιρεία Greenhill, των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, βασικών μετόχων της «Ελλάκτωρ», που με την προσφυγή της αμφισβητούσε τη νομιμότητα της διοίκησης της εταιρείας, αλλά και της ίδιας της γενικής συνέλευσης, ενώ καταλόγιζε στη Reggenborgh «σχέδιο διάλυσης» του ομίλου.

Η πλευρά της Greenhill, στη συνέλευση, δεν κατάφερε να συσπειρώσει πάνω από το 31% των εκπροσωπηθέντων μετόχων, που καταψήφισε την αύξηση κεφαλαίου.

Κύκλοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ χαρακτήρισαν ορόσημο την απόφαση, σημειώνοντας ότι «φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση βασικές προτεραιότητες του ομίλου, όπως η αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της Κατασκευής, η επιτάχυνση και η ενίσχυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου και η στρατηγική συμμετοχή του στα έργα των υποδομών και της ενέργειας που εκτιμάται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Τα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου θα κατανεμηθούν τα 20,5 εκατ. στην «Ελλάκτωρ» για τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση των επενδύσεων στην ενέργεια και τα 100 εκατ. για την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής «Ακτωρ» στο προσεχές τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Greenhill των Καϋμενάκη και Μπάκου είχε δηλώσει πριν από τη συνέλευση ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» οι μέτοχοι θα συμμετάσχουν σε αυτήν.

Η ΤΕΡΝΑ

Η εξέλιξη αποσαφηνίζει το τοπίο ανάμεσα στους κυρίαρχους του κατασκευαστικού κλάδου. Μετά την αποεπένδυση της Reggenborgh από την ανταγωνίστρια ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Γ. Περιστέρης εμφανίζεται πλέον εκεί κυρίαρχος, με ποσοστό άνω του 30%, πλαισιωμένος από τον Β. Μαρινάκη που αγόρασε μερίδιο στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και τη Μ. Λάτση που τον προηγούμενο μήνα απέκτησε ποσοστό περίπου 8% στον κατασκευαστικό όμιλο.

Οι διεργασίες στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους γίνονται με το βλέμμα στα μεγάλα κατασκευαστικά και ενεργειακά έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων δικτύων και υποδομών στις οποίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και «Ελλάκτωρ» «αναμετρώνται» σταθερά.