Ξεπέρασαν τα 8 εκατ. οι εμβολιασμοί – Εντείνεται η ανησυχία για την μετάλλαξη «Δέλτα»

Ξεπέρασαν τα οκτώ εκατομμύρια οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά στον ιστότοπο emvolio.gr ο σχετικός αριθμός έφθασε χθες τα 8.028.343.

Οι πλήρως εμβολιασθέντες έχουν ανέλθει σε 3.534.001.

Μόνο χθες, ημέρα καύσωνα σημειωτέον, πραγματοποιήθηκαν 103.090 εμβολιασμοί.

Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την επικράτηση και τη δυναμική της μετάλλαξης «Δέλτα».

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος  επανέλαβε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι η επικράτηση της εν λόγω μετάλλαξης και στην Ελλάδα είναι σίγουρη: «Το θέμα είναι πόσο μπορούμε να καθυστερήσουμε στην χώρα μας», ανέφερε.

Ευάλωτες τρεις ομάδες

«Το έχει πει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την πρόληψη των νοσημάτων ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου σε όλες τις χώρες της Ε.Ε και θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων» πρόσθεσε. 

Τόνισε ότι το 4ο κύμα κορωνοϊού θα πλήξει όσους δεν έχουν εμβολιαστείτα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και τους ανοσοκατασταλμένους που δεν τους έχουν «πιάσει» οι δύο δόσεις. 

Μάλιστα, σημείωσε, πως ίσως θα πρέπει να επισπευθεί η τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους για να προστατευτούν, ενώ ανέφερε πως θα είναι μικρά τα προβλήματα για τους εμβολιασμένους. 

Υπογράμμισε πως πλέον στόχος στη χώρα μας είναι το 70% του πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου μέσα στον Ιούλιο και ότι αυτή την στιγμή περίπου το 40% των ατόμων 60 – 70 ετών δεν έχει εμβολιαστεί.

«Πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί, η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει που είναι τα προβλήματα, σε ποιες ηλικιακές ομάδες και περιοχές έτσι ώστε με ειδικές παρεμβάσεις να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταστροφή αν επικρατήσει η «Δέλτα» ινδική με 50% ανεμβολίαστους

Στην πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο εξαιτίας και της μετάλλαξης «Δέλτα» αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Οπως εξήγησε, σε περίπτωση τέταρτου κύματος τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο με την ινδική μετάλλαξη να έχει επικρατήσει και με το 50% ανεμβολίαστους δεν θα μιλάμε για υγειονομική κρίση αλλά «θα έχουμε καταστροφή».

Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον Σκάι, πρόσθεσε ότι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν υψηλότατη προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θνητότητας αλλά όχι νόσηση. 

«Νοσούν αλλά δεν σέρνονται στα νοσοκομεία» εξήγησε ο επιστήμονας και πρόσθεσε ότι με τις μεταλλάξεις ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασπείρουν τον ιό.

Προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο και τα παιδιά και ήδη, σε Ισραήλ και ΗΠΑ, μιλούν για εμβολιασμούς σε παιδιά άνω των 12 ετών.