Cosco: Υπαναχώρηση για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλει το σπάσιμο της συλλογικής σύμβασης μέσω προσλήψεων συμβασιούχων, τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ΒΑΕ και την απαξίωση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Τέσσερις μήνες μετά τους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, στο λιμάνι του Πειραιά, και την υπογραφή της ΣΣΕ με την εργοδοσία (Cosco-Dport), και ακόμα δεν εφαρμόζεται η ασφάλιση των λιμενεργατών με τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει το γεγονός και κάνει λόγο για «εμπαιγμό από την κυβέρνηση, τα υπουργεία και την εργοδοσία COSCO-DPORT».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η εργοδοσία με «ύπουλο τρόπο προσπαθεί να απαξιώσει τη ΣΣΕ που υπογράφτηκε από το σωματείο», καθώς οι προσλήψεις νέων συναδέλφων τους γίνονται με 3μηνες συμβάσεις, άλλων όρων, εκτός των ΣΣΕ που υπάρχουν απ’ όλα τα σωματεία, σε όλο το λιμάνι. Ουσιαστικά, «σπάνε» τις ΣΣΕ. «Η αξιοποίηση της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών (ΟΦΕ) ως “εργολάβου” τινάζει στο αέρα τις κατακτήσεις μας», τονίζει και αναφέρει ότι η εργοδοσία ταυτόχρονα απαξιώνει τη λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, δημιουργώντας όλο εκείνο το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε στον θάνατο τον συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή και στο εργατικό ατύχημα τον Τάκη Πέττα, που ακόμη ταλαιπωρείται από αλλεπάλληλα χειρουργεία.

Η ΕΝΕΔΕΠ σημειώνει ότι πρόκειται για «την ίδια εργοδοσία που με τη Σύμβαση Παραχώρησης, πριν το 2010, είχε φροντίσει να εξασφαλίσει ότι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά, το λιμάνι δεν είναι λιμάνι και άρα οι λιμενεργάτες δεν είναι λιμενεργάτες. Που πολέμησε με νύχια και με δόντια από το 2014 την πάγια διεκδίκηση της ΕΝΕΔΕΠ για την αυτονόητη ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ. Που, ακόμα και μετά τις διευκρινίσεις των συναρμόδιων υπουργείων Ναυτιλίας-Εργασίας και την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ τον Οκτώβριο του 2018 για την ένταξη των λιμενεργατών στις προβλήτες II και III στα ΒΑΕ, αρνείται να εφαρμόσει την νομοθεσία.

Που βολεύτηκε -αν δεν κρύφτηκε από πίσω- όταν ως λαγός ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μπλοκάρει τη δικαίωση του αγώνα των λιμενεργατών με τη νόμιμη υπαγωγή τους στα ΒΑΕ. Που όχι μόνο ξαναθέτει προσχηματικά εμπόδια ζητώντας γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΣΚΑ), το οποίο έχει ήδη αποφανθεί επίσημα από το 2010, αλλά το χειρότερο είναι ότι δηλώνει σε επίσημη ανακοίνωσή της ότι ενδιαφέρονται για την επίλυση του θέματος και μας καλούν σε κοινή δράση».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους στις δύο προβλήτες στην πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 9 Νοεμβρίου και στη σύσκεψη των σωματείων, εργατικών κέντρων και Ομοσπονδιών στις 5 Οκτωβρίου, στο Σπόρτινγκ.