Υποστήριξη σε εργασιακά ζητήματα και νομική συμβουλευτική σε αποφυλακισμένους

Υποστήριξη σε εργασιακά ζητήματα αλλά και νομική συμβουλευτική παρέχει σε αποφυλακισμένους και κρατούμενους η ΑΡΣΙΣ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη, με προβλήματα στέγης και απόφοιτοι κυρίως δημοτικού, στο Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ, απευθύνθηκαν τους τελευταίους 5 μήνες, 38 άτομα τα οποία αναζήτησαν τις υπηρεσίες του Γραφείου για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, οι άνθρωποι που απευθύνθηκαν στο Γραφείο Υποστήριξης είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι (80,5%), αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα στέγης (άστεγοι 26,5%, φιλοξενούμενοι σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια 34,7%), είναι απόφοιτοι δημοτικού (36,7%), γυμνασίου (20,4%) και λυκείου (30,6%), ενώ η μέση διάρκεια του εγκλεισμού τους στη φυλακή ήταν δύο χρόνια και τρεις μήνες.

Από τους 38 αποφυλακιζόμενους, οι 18 αιτήθηκαν εργασία, οπότε και συνεργάστηκαν με την εργασιακή σύμβουλο και πραγματοποιήθηκαν 50 συνεδρίες με στόχο τη εργασιακή τους αποκατάσταση. Απ' αυτούς οι 13 βρήκαν εργασία, οι έξι αξιοποιώντας το πρόγραμμα επιδότησης ΕΚΟ του ΟΑΕΔ, οι υπόλοιποι βρήκαν εργασία στον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιδότηση και ένας ξεκίνησε δική του επιχειρηματική δραστηριότητα.

Νομική συμβουλευτική ζήτησαν δέκα άτομα και υπηρεσίες φοροτεχνικής- λογιστικής υποστήριξης άλλα δέκα και πραγματοποιήθηκαν 41 συνεδρίες από τη σύμβουλο.

Η Κοινωνική Υπηρεσία Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων και το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ λειτουργούν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Συν- Άνθρωπος», το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).