13η σύνταξη: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξη λόγω γήρατος αναπηρίας και θανάτου από το 2019 και κάθε επόμενο έτος προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή και υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Έφης Αχτσιούγλου.

Η ετήσια δαπάνη η οποία προκαλείται στον προσπορισμό υπολογίζεται σε 830 εκατ. ευρώ σε καθαρά βάση μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ υπέρ υγείας και φόρου.

Η 13η σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις της προτεινόμενης ρύθμισης δεν κατάσχεται στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων , δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς την φορολογική διοίκηση, το δημόσιο, του ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στους κατά νόμου προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαίου κάθε έτους.

Η 13η σύνταξη δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη την 1η Μάιου του έτους χορήγησής της καθώς και όσοι δικαιούνται την καταβολή κύρια σύνταξης εφόσον το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία κάνοντας κλικ στο αρχείο: 1472183-tropologia.pdf