«Κύμα» πληρωμών συντάξεων και επιδομάτων μέχρι τις 24 Μαΐου

«Κύμα» πληρωμών συντάξεων και επιδομάτων έρχεται τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Από σήμερα άρχισε η πληρωμή της «13ης σύνταξης», ενώ από τον ΕΦΚΑ έγινε γνωστό ότι οι συντάξεις Ιουνίου θα περάσουν στους λογαριασμούς των δικαιούχους νωρίτερα, στις 24 Μαΐου 2019.

Οσον αφορά τους συνταξιούχους από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι συντάξεις του θα καταβληθούν την Τρίτη 28 Μαΐου 2019.

 

Στους δικαιούχους της 13ης σύνταξης προστέθηκαν εκτός από όλους όσοι έλαβαν κύρια σύνταξη Μαΐου, και οι 34.000 υπερήλικες συνταξιούχοι που λαμβάνουν τη σχετική παροχή από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), οι περίπου 22.000 που έχουν δικαιωθεί προσωρινής σύνταξης αλλά και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι που έχουν προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Τα επιδόματα

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, ο ΟΠΕΚΑ θα πληρώσει σχεδόν όλα τα επιδόματά του. Θα πληρωθούν η δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού, το επίδομα ενοικίου για δεύτερο μήνα, μαζί με αναδρομικά, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και όλα τα προνοιακά επιδόματα που μέχρι πρότινος καταβάλλονταν από τους δήμους.

Επίδομα τέκνων

Η Β' δόση του επιδόματος τέκνων, αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 600.000 οικογένειες, με κόστος που αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ. Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2019 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Μάλιστα, μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος θα επανυπολογιστεί αυτόματα με βάση το νέο εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.

Η πλατφόρμα πάντως θα κλείσει σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 23:59 και θα απενεργοποιηθεί για λίγα 24ωρα, ενόψει της εκκαθάρισης και της πληρωμής. Δυνητικοί δικαιούχοι που δεν έχουν υποβάλει εφέτος αιτήσεις Α21, πρέπει να το κάνουν έως σήμερα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις πληρωμές. Η αίτηση Α21 υποβάλλεται άπαξ, ετησίως, οπότε, όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την αίτησή τους, δεν χρειάζεται να επανέλθουν. Μετά την πληρωμή, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 15 Ιανουαρίου 2020 για όλους όσοι δεν έχουν υποβάλει εφέτος αίτηση Α21.

Επίδομα ενοικίου

Στις 22 με 23 Μαΐου αναμένεται και η δεύτερη πληρωμή του επιδόματος ενοικίου, εφόσον οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, στις 30 Απριλίου είχαν εγκριθεί 233.985 αιτήσεις που αφορούν 625.001 μέλη νοικοκυριών. Το μηνιαίο κόστος εκτιμάται σε 28,6 εκατ. ευρώ, όμως κάποιοι από τους δικαιούχους θα λάβουν εκτός από το επίδομα Απριλίου που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ, και αναδρομικά ποσά, ακόμη κι από τις αρχές Ιανουαρίου.

Προνοιακά επιδόματα

Με απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, δεσμεύθηκε ήδη το ποσό ύψους 52 εκατ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Μαΐου από τον ΟΠΕΚΑ. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί και αυτή στις 24 Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 170.000 δικαιούχων. Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους και σε σταθερή ημερομηνία, η οποία έχει οριστεί να είναι η 25η εκάστου μήνα. Έτσι, οι πληρωμές έρχονται νωρίτερα, καθώς τα Άτομα με Αναπηρία εισέπρατταν τα επιδόματά τους κάθε δίμηνο και για τους δύο μήνες που είχαν προηγηθεί (για παράδειγμα, τον Ιούλιο εισέπρατταν τον Μάιο και τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο εισέπρατταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κ.ο.κ.). Με το νέο σύστημα όλα πληρώνονται στις 25 του μηνός. Ειδικά για τον τρέχοντα μήνα, τα επιδόματα θα καταβληθούν στις 24, καθώς η 25η τυγχάνει να είναι Σάββατο.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται τέλος να καταβληθεί σε περίπου 260.000 δικαιούχους και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.