Άδεια φαρέτρα το «καλάθι του νοικοκυριού»

 

Τρύπιο φαίνεται ότι παραμένει το  πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυριού», παρά τις διαβεβαιώσεις των επικεφαλής του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι η σύνταξη της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης εισέρχεται στην τελική ευθεία και θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Ο λόγος δεν είναι βέβαια μόνον το ότι το περιεχόμενο του “καλαθιού” παραμένει υπό διαμόρφωση. Το καλάθι δείχνει τρύπιο κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι επαγγελματικοί φορείς το έχουν χαρακτηρίσει ήδη ελλιπές και ανίκανο να ανασχέσει το κύμα ακρίβειας και την συνακόλουθη αγανάκτηση των καταναλωτών.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» θα είναι ουσιαστικά μια λίστα με 50 βασικά προϊόντα, οι τιμές των οποίων θα διατηρούνται προσιτές και σε επίπεδα χαμηλότερα του πληθωρισμού. Η λίστα αυτή θα ισχύει για μία εβδομάδα και θα αλλάζει κάθε Τετάρτη. Στόχος του μέτρου, το οποίο αποτελεί την κυβερνητική παρέμβαση στην αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, είναι η συγκράτηση των τιμών, τουλάχιστον σε βασικά καταναλωτικά ήδη.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ Το «καλάθι του νοικοκυριού» περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

Α. Τρόφιμα –Ποτά: Ρύζι (τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο), ψωμί (για τοστ, φραντζόλα, φρυγανιές),μακαρόνια Νο 6,χοιρινό και πουλερικά (συσκευασμένα), αλλαντικά (γαλοπούλα ή/και πάριζα),κατεψυγμένα ψάρια (ένα είδος τουλάχιστον),γάλα φρέσκο (πλήρες και με χαμηλά λιπαρά),γάλα εβαπορέ, αγελαδινό γιαούρτι (γιαούρτι από γάλα αγελάδας χωρίς γεύσεις, γιαούρτι από γάλα αγελάδας),τυριά (φέτα, γκούντα, τυρί με χαμηλά λιπαρά), χυμός ντομάτας διατηρημένος, αβγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα), μαργαρίνες παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, λαχανικά κατεψυγμένα (τουλάχιστον ένα από αρακά, μπάμιες, φασολάκια),   λευκή ζάχαρη, παιδικές τροφές (φόρμουλα μωρών, γάλα βρεφικής ηλικίας), καφές (ελληνικός, στιγμιαίος καφές, γαλλικός), τσάι ή χαμομήλι, κακάο σε σκόνη, χυμός πορτοκάλι και εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό (500 ml ή 1 lt), ένα τουλάχιστον είδος αναψυκτικού και τροφή για σκύλους και γάτες.

Β. Απορρυπαντικά –Είδη καθαριότητας: απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά, απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες),  απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες, απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι, χαρτί κουζίνας, οδοντόκρεμες, χαρτί υγείας, σερβιέτες, ταμπόν, σαμπουάν, σαπούνια σε στερεή κατάσταση, πάνες ακράτειας, πάνες για μωρά, μωρομάντιλα, είδη ατομικής υγιεινής για μωρά και σαμπουάν για μωρά.

Η λίστα εξακολουθεί βέβαια να παραμένει υπό διαμόρφωση και εκτιμάται ότι κάποια από τα προαναφερόμενα προϊόντα θα αφαιρεθούν. Ήδη αποφασίστηκε να προστεθούν προϊόντα όπως το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα όσπρια και να βγουν από τη λίστα τα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά.

Αλλαγές αναμένονται, ωστόσο, και στη λίστα των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν τελικά στο εγχείρημα. Έτσι, σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, το Υπουργείο δέχεται, εκτός από την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου για τις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες υπολογίζονται στις 15 με 17,  να συμμετέχουν και μικρότερες.

«Δεχόμαστε να υπάρχει ξεχωριστό καλάθι από οποιαδήποτε άλλη μικρή αλυσίδα αλλά αν το κάνει απλώς θα πρέπει να το τηρήσει» είπε, μιλώντας στο Open, ο αναπληρωτής υπουργός. Πρόσθεσε πάντως ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και ότι θα προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ την ημέρα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται προφανώς και ως απάντηση του ΥΠΑΝ στο επιχείρημα επαγγελματικών ενώσεων (ΓΣΕΒΕΕ) ότι με το «καλάθι του νοικοκυριου», το οποίο για την Συνομοσπονδία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας, μετατοπίζεται η αγοραστική κίνηση προς τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Το υπουργείο αφήνει επίσης ανοιχτό το θέμα για το αν τα προϊόντα που θα βάλει κάθε επιχείρηση στο «καλάθι» θα είναι επώνυμα ή ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Το ζητούμενο, άλλωστε, είναι να υπάρχουν στα ράφια προϊόντα σε προσιτές τιμές, αν και όπως επισημαίνεται αυτό είναι αμφίβολο. Και κρίνεται ως τέτοιο, επειδή και στο παρελθόν ανάλογα μέτρα (καύσιμα, λαϊκές) δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν λειτούργησε τότε γιατί να λειτουργήσει τώρα επισημαίνουν επαγγελματικές ενώσεις, τονίζοντας ότι δεν θίγεται η γενεσιουργός αιτία του κύματος ακρίβειας: η ανεξέλεγκτη αγορά ενέργειας.