«Καλάθι του νοικοκυριού»: Πάτωσε η πρεμιέρα - Σάλος και κατακραυγή στα Media (vids)

Αναρτήθηκαν οι λίστες στην εφαρμογή «e-katanalotis» για το καλάθι του νοικοκυριού. Στην εφαρμογή του Υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν αναλυτικά τα προϊόντα και οι τιμές από τις 11 αλυσίδες, που θα ισχύσουν για την επόμενη εβδομάδα. Αφού ανοίξουν τα καταστήματα αναμένεται οι καταναλωτές να μπορούν να δημιουργούν και τις σχετικές λίστες μέσα από την εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη και για τα κινητά τηλέφωνα.

Στη δράση συμμετέχουν, όπως αναγράφονται στη σελίδα του Υπουργείου, οι αλυσίδες: ΑΒ Βασιλόπουλος, Bazaar, Γαλαξίας, e-fresh, Discount Markt, Κρητικός, Lidl, Μασούτης, Market In, My Market, Σκλαβενίτης, Synka και Χαλκιαδάκης. Επιλέγοντας την αντίστοιχη αλυσίδα τότε ο καταναλωτής μπορεί να δει τα προϊόντα που έχουν συμπεριλάβει στη λίστα τους.

  • Η πρώτη ανάγνωση των λιστών δείχνουν πως αρκετές αλυσίδες έχουν αποφασίσει να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα, εκείνα με την ιδιωτική ετικέτα. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν επώνυμα, ιδιαίτερα από «φίρμες» που δεν έχουν δική τους ετικέτα.

Επίσης οι τιμές δείχνουν να είναι στα επίπεδα που βρίσκονταν και την προηγούμενη εβδομάδα. Ιδιαίτερα στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, οι τιμές είναι σταθερές με την ημέρα που ψηφίστηκε η δράση και δεν έχουν υπάρξει αυξήσεις. Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις που τα καταστήματα έχουν επιλέξει μέσω του καλαθιού να προωθήσουν κι άλλες προσφορές, κυρίως με τα «δικά τους» προϊόντα.

Πάτωσε στην κοινωνία το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, δείχνουν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Social Media και σατιρικά κανάλια, είναι αυτά που κυρίως δείχνουν την δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στο «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο χαρακτηρίζεται «κοροϊδία» από τους ίδιους, καθώς οι περισσότεροι αναδεικνύουν πως δεν υπήρξε πουθενά καμία ουσιαστική αλλαγή στις τιμές των προϊόντων, πόσο μάλλον στο γεγονός ότι οι τιμές αυτές σε καμία περίπτωση δεν απαλύνουν το ζήτημα της ακρίβειας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) Χαράλαμπος Μελισσινός και ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ, επισκέφθηκαν σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου για το «καλάθι του νοικοκυριού», καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Αττική.