Αλαλούμ με τις βεβαιώσεις για τις φορολογικές δηλώσεις χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου

Νέα προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων προκαλεί η τροποποίηση του περιεχομένου των βεβαιώσεων αποδοχών χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου στην οποία προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι υπηρεσίες του Γ.Λ.Κ. υπέβαλαν ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων νέο αρχείο βεβαιώσεων συντάξεων. Στις νέες τροποποιημένες βεβαιώσεις που περιλαμβάνει το αρχείο αυτό αναγράφονται αυξημένα φορολογητέα ποσά συντάξεων, ενώ τα ποσά των αναλογούντων και παρακρατηθέντων φόρων παραμένουν ίδια.

Εξαιτίας της αιφνιδιαστικής αυτής κίνησης των υπηρεσιών του Γ.Λ.Κ., δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς υποβολής των φετινών δηλώσεων αλλά και να προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία σε χιλιάδες συνταξιούχους και λογιστές. Κι αυτό διότι σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων των οποίων οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έχουν ήδη υποβληθεί προκύπτει εκ των υστέρων υψηλότερο ποσό φορολογητέου εισοδήματος και δημιουργείται αυτόματα η υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης και καταβολής επιπλέον φόρου! Όμως, η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων δεν είναι ακόμη εφικτή μέσω του συστήματος ΤΑΧΙXSNET, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή χιλιάδες υποβληθείσες δηλώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου να είναι στον αέρα! Οι συνταξιούχοι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους που υπέβαλαν ήδη τις συγκεκριμένες δηλώσεις με βάση τις αρχικές βεβαιώσεις συντάξεων θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Τότε μόνο θα μπορούν να υποβάλουν ξανά τις δηλώσεις, διορθωμένες ως προς τα ποσά φορολογητέου εισοδήματος!

Την απίστευτη αυτή εξέλιξη αποκάλυψαν λογιστές-φοροτεχνικοί, στο site www.taxheaven.gr. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανάρτηση, «αποτέλεσμα όλης αυτής της τραγελαφικής κατάστασης είναι ότι χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση τις προηγούμενες ημέρες να είναι αναγκασμένοι να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση βάσει των νέων δεδομένων». Επιπλέον, όπως αναφέρεται, «το βάρος θα πέσει και πάλι στις πλάτες των λογιστών - φοροτεχνικών, αφού η συντριπτική πλειονότητα των φορολογικών δηλώσεων υποβάλλεται μέσω των λογιστικών γραφείων». Διευκρινίζεται δε ότι «μετά από αυτές τις εξελίξεις θα πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλες τις υποβληθείσες δηλώσεις που εμπίπτουν σ΄αυτή την κατηγορία φορολογουμένων (σ.σ. αντιπαραβολή των νέων βεβαιώσεων με αυτές που συμπεριλήφθηκαν στις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις), γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους και κυρίως στους φοροτεχνικούς, ενώ ταυτόχρονα θα αναλωθούν για μία ακόμη φορά άσκοπα πολλές εργατοώρες».