«Αλλάζω συσκευή»: Κόπηκε το 83% των αιτήσεων

Ανθρακας αποδείχθηκε ο θησαυρός του πολυδιαφημισμένου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» καθώς έγιναν δεκτές μόλις 151.450 αιτήσεις, όταν η κυβέρνηση μιλούσε για 300.000 δικαιούχους. Συγκεκριμένα, από τις 879.026 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οι 151.450 κατατάσσονται στις «οριστικά επιλέξιμες», δηλαδή κόπηκε το 83% των αιτήσεων.

Η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει πολλές προσδοκίες για το πρόγραμμα, με τον Κώστα Σκρέκα να ανεβοκατεβάζει με δηλώσεις του τον αριθμό των δικαιούχων. Στις 15 Μαΐου, ο Κώστας Σκρέκας φιλοξενήθηκε σε εκπομπή του Open Tv, με τη δημοσιογράφο να προλογίζει τον υπουργό Περιβάλλοντος, μιλώντας για 300.000 voucher. Μάλιστα υπήρχε και σχετικός πίνακας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Κώστα Σκρέκα, στοιχεία που είχε φροντίσει να διαρρεύσει η κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός δεν προχώρησε σε κάποια διάψευση.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι οι δικαιούχοι θα είναι λιγότεροι, οπότε άρχισε το σταδιακό κόψιμο στα νούμερα και τα greek statistics. Έτσι, στις 20 Ιουνίου, ο Κώστας Σκρέκας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα έλεγε ότι «με το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε σήμερα, δίνουμε την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μειώσουν σημαντικά – έως και 40% – την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.»

Στις 14 Ιουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για περίπου 200.000 – 250.000 νοικοκυριά. «Εκτιμούμε ότι περίπου 200.000 με 250.000 οικογένειες θα μπορούν να πάρουν αυτό το voucher για να προχωρήσουν σε αντικατάσταση συσκευής» σημείωσε ειδικότερα.

Σήμερα που επιβεβαιώθηκε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, ο Κώστας Σκρέκας αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας για αναζήτηση πόρων που θα μας επιτρέψουν να διευρύνουμε τους δικαιούχους του προγράμματος, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας να αντικαταστήσουν τις ενεργοβόρες οικιακές συσκευές τους μειώνοντας το ενεργειακό κόστος και προστατεύοντας το περιβάλλον».

Πηγή: politicus.gr