Άλμα στις τιμές της ενέργειας με την εμπλοκή στον Nord Stream 2

Σε αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τις αγορές ενέργειας, οδηγεί η απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας να  αναστείλει τις διαδικασίες πιστοποίησης της εταιρίας Nord Stream 2 AG, που εκμεταλλεύεται τον ομώνυμο αγωγό φυσικού αερίου Ρωσίας – Γερμανίας. Η απόφαση αυτή που ερμηνεύεται ως περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας, είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τις αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ανά την Ευρώπη. Συγκεκριμένα μετά την έκδοση της ανακοίνωσης για την εμπλοκή με τον Nord Stream2 η τιμή φυσικού αερίου για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, στο ολλανδικό hub TTF εκτινάχθηκε στα 89,5 ευρώ/MWh. Η αύξηση ήταν της τάξης του 12% σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο, στα 79,9 ευρώ/MWh.

Στην Ελλάδα και στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, οι τιμές παραμένουν στα ύψη καθώς για σήμερα το κόστος της προημερήσιας αγοράς θα φτάσει στα 247,22 ευρώ/MWh. Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι τιμές του ρεύματος βρίσκονται στο κόκκινο: στη Ρουμανία η τιμή για σήμερα είναι στα 248,46 ευρώ/MWh, στη Βουλγαρία 248,09 ευρώ/MWh, στην Ιταλία 244,99 ευρώ/MWh,, στην Ουγγαρία 244,03 ευρώ/MWhστη Σλοβενία και την Κροατία 242,55 ευρώ/MWh. Οι αγορές με τις χαμηλότερες τιμές είναι η Πολωνία με 123,95 ευρώ/MWh, η Γερμανία με 180,6 ευρώ/MWh, η Ολλανδία με 197,46 ευρώ/MWh και η Ισπανία με την Πορτογαλία με 194,84 ευρώ/MWh. 

Οι εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκαλούν έντονη ανησυχία στην ελληνική αγορά και τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, δεν αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα με δεδομένο ότι οι τιμές στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται με βάση τα κόστη του φυσικού αερίου ένα μήνα πριν, για το Δεκέμβριο αναμένεται νέο ανατιμητικό κύμα. Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αποτυπωθούν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα, οδηγώντας εκ νέου προς τα πάνω την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Και βέβαια οι αυξημένες τιμές της χονδρεμπορικής αναμένεται να επηρεάσουν και τα τιμολόγια της λιανικής, μετακυλώντας το βάρος των αυξήσεων στους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ρεύματος για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής και να αμβλυνθεί η επιβάρυνση για τους καταναλωτές. 

Πηγή: capital.gr