«Μπλόκο» της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας στον Nord Stream 2

Προσωρινό "μπλόκο" στη διαδικασία αδειοδότησης της λειτουργίας του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 έθεσε η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις για να την επανεκκινήσει.

Το κονσόρτιουμ με έδρα την Ελβετία που διαχειρίζεται τον αγωγό θα πρέπει, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αρχή και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, να δημιουργήσει εταιρεία υπό το γερμανικό δίκαιο, προκειμένου να εκπληρώσει περαιτέρω προαπαιτούμενα προκειμένου να λάβει άδεια λειτουργίας του αγωγού.

"Η έγκριση της λειτουργίας του Nord Stream 2 θα εξεταστεί εκ νέου μόνον όταν ο διαχειριστής οργανωθεί σε νομική μορφή συμβατή με το γερμανικό δίκαιο", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Ο αγωγός, ο οποίος παρακάμπτει τις πρώην σοβιετικές ή ελεγχόμενες από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχει υπάρξει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος, με τις ΗΠΑ να επιβάλουν επί χρόνια κυρώσεις σχετικά με την κατασκευή του. Τις κυρώσεις ήρε πρόσφατα ο Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να λειάνει το έδαφος των σχέσεων της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο.

Η απόφαση της γερμανικής αρχής έρχεται σε μία περίοδο πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, με τη Ρωσία να ελέγχει τους "κρουνούς" του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και την τελευταία να μη διαθέτει τις απαραίτητες ποσότητες για να "βγάλει" ενεργειακά τον χειμώνα.