Ενεργειακή κρίση: Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Προς νέο Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ κατευθύνεται η τσέχικη προεδρία, καθώς οι αποστάσεις που χωρίζουν την πρόταση της Κομισιόν για τον έλεγχο των τιμών φυσικού αερίου και το αίτημα 15 χωρών, ανάμεσά τους η Ελλάδα, για επιβολή πλαφόν παραμένουν τεράστιες. Η τσέχικη προεδρία υιοθέτησε τις προτάσεις της “ομάδας των 15”, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πληροφορίες, ωστόσο σθεναρή παραμένει η αντίδραση της Γερμανίας και μιας μικρότερης ομάδας κρατών μελών γύρω από αυτήν.

Σημειώνεται ότι πριν το Συμβούλιο, οι υπουργοί Ενέργειας της ομάδας των 15 είχαν χωριστεί συνάντηση, στην οποία επιβεβαίωσαν τις προθέσεις τους για κοινή στάση. Οι 15 υπουργοί συμφώνησαν επίσης στο να ζητήσουν από την Κομισιόν να συντάξει νέα πρόταση, καθώς και στη δημιουργία ενιαίου μετώπου, δηλαδή ενός blocking minority για την άσκηση βέτο, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε.

Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. Ζητούν επίσης να γίνει ταυτόχρονα, στο επόμενο έκτακτο συμβούλιο η έγκριση ταυτόχρονα και των τριών κανονισμών για το ενεργειακό. Πρόκειται για τον κανονισμό για τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης, τον κανονισμό για την επιτάχυνση της αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών και τον κανονισμό για το πλαφόν.

Σε αυτό το δεύτερο σκέλος, της ταυτόχρονης έγκρισης αντιδρά μια μικρή ομάδα κρατών, η οποία επιδιώκει οι δύο πρώτοι κανονισμοί να εγκριθούν σήμερα και να μείνει για τις 13 Δεκεμβρίου μόνον η έγκριση του κανονισμού για το πλαφόν. Το θέμα δηλαδή, για το οποίο το Βερολίνο ήταν εξαρχής αντίθετο, έχοντας δίπλα του μια μικρή ομάδα, βόρειων κυρίως χωρών. Περίπου οι ίδιες χώρες (Ολλανδία,  Εσθονία, Αυστρία, Φινλανδία, Δανία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο) είναι αυτές που ζητούν να εγκριθούν σήμερα οι δύο πρώτοι κανονισμοί.

Το επιχείρημά τους είναι ότι για αυτούς τους δύο κανονισμούς υπάρχει ήδη κατ’ αρχήν συμφωνία, άρα το θέμα έχει λήξει. Ωστόσο, οι 15 επιμένουν ότι οι τρεις κανονισμοί θα πρέπει να εγκριθούν ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη Γερμανία και τους δορυφόρους της να υιοθετήσουν ελαστικότερη θέση σε ό,τι αφορά το πλαφόν.

Η Γερμανία έχει δηλώσει πάντως ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και την  ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών. Θέτει όμως ως προϋπόθεση να γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πολλές όμως από αυτές τις δικλείδες ταυτίζονται με τους σκληρούς όρους που θέτει η πρόταση της Κομισιόν, στους οποίους αντιδρά η “ομάδα των 15”. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πάντως, ότι η Γερμανία δεσμεύθηκε να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου.