Μεξικό: Την εθνικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

Την εξαγορά από το μεξικανικό κράτος 13 σταθμών παραγωγής ενέργειας του ισπανικού ενεργειακού κολοσσού Iberdrola, έναντι 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μεξικού , Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ χαιρετίζοντάς την ως «νέα εθνικοποίηση», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Είναι μια «ιστορική μέρα», δήλωσε ο εθνικιστής αριστερός πρόεδρος σε μήνυμα του στο Twitter, στην αρχή μιας μεταρρύθμισης στον ενεργειακό τομέα με στόχο τον περιορισμό της ξένης συμμετοχής, μια μεταρρύθμιση που ανησύχησε τους ξένους εταίρους.

Σήμερα, η μεξικανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 13 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από την Iberdrola, οι οποίες θα αποτελούν μέρος της δημόσιας κληρονομιάς και θα λειτουργούν από την CFE (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ηλεκτρισμού). Είναι μια νέα εθνικοποίηση», έγραψε στο Twitter ο Λόπες Ομπραδόρ.

Το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων προώθησε ο υπουργός Οικονομικών, Rogelio Ramirez, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Lopez Obrador με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Iberdrola, Ignacio Sanchez Galan.

Με αυτόν τον τρόπο, η CFE θα αυξήσει τη συμμετοχή της στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από 39 σε 55%, είπε ο υπουργός.

Πριν από ένα χρόνο, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο για την ενίσχυση του ρόλου των δημοσίων εταιρειών.

Αυτή η μεταρρύθμιση θέτει σε κίνδυνο δισεκατομμύρια ξένες ιδιωτικές επενδύσεις και την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λένε οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν αποκλείουν μέτρα στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής.

Ένας άλλος μεγάλος συνεργάτης του Μεξικού, η Ισπανία, βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ζήτησε «παύση» στη σχέση με τη Μαδρίτη.

Ο Λόπες Ομπραδόρ άσκησε έντονη κριτική στην Iberdrola, δηλώνοντας τον Μάιο ότι «το Μεξικό δεν είναι ένα έδαφος που πρέπει να κατακτηθεί», όταν η ρυθμιστική αρχή ενέργειας επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 447 εκατομμυρίων δολαρίων, μια κύρωση που τελικά ανεστάλη από το δικαστικό σώμα. Η ισπανική εταιρεία κατηγορήθηκε για παράνομη πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ευχαριστούμε την Iberdrola, τον γενικό διευθυντή της» για τη «βούληση να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε την Τετάρτη ο Μεξικανός πρόεδρος.

«Είχαμε κάποιες διαφωνίες, αλλά ο διάλογος και η καλή θέληση είναι πιο δυνατοί από οτιδήποτε άλλο. Από αυτές τις διαφορές γεννήθηκε αυτή η συμφωνία, η οποία είναι κάτι εξαιρετικό, ιστορικό», πρόσθεσε ο Λόπες Ομπραδόρ.