Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο επιβάλουν ΕΕ, G7 και Αυστραλία – Αποσταθεροποίηση φοβούνται ειδικοί αναλυτές

Στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, στα 60 δολάρια το βαρέλι, συμφώνησαν την Παρασκευή η ΕΕ, η G7 και η Αυστραλία, μόλις τρεις ημέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό αργό που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Η συμφωνία κατέστη δυνατή μετά την κάμψη της Πολωνίας, η οποία ηγούνταν μιας μικρής ομάδας χωρών της Βαλτικής που ήθελαν χαμηλότερο, περίπου στο μισό του συμφωνηθέντος, πλαφόν. Κάποιοι  αναλυτές πάντως φοβούνται αποσταθεροποίηση και αναμένουν την αντίδραση του ΟΠΕΚ που συνεδριάζει την Κυριακή στη Βιέννη.

Η G7 και η Αυστραλία κοινοποίησαν την συμφωνία τους με κοινή ανακοίνωση, αφού είχε προηγηθεί η συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ. Χαιρετίζοντας την εξέλιξη η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έκανε λόγο για «κατάληξη πολύμηνων προσπαθειών του συνασπισμού μας». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είχαν συμφωνήσει σε αυτό το όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με στόχο την αποστέρηση της Μόσχας από μέσα για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ομάδα των χωρών της G7, καθώς και η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, εκτιμούσαν εξαρχής ότι τα 60 δολάρια το βαρέλι είναι μεν μια υψηλή τιμή, αλλά ενώ είναι μικρότερη από την τρέχουσα τιμή αγοράς παραμένει συμφέρουσα για τη Ρωσία. Έτσι, σύμφωνα με το σκεπτικό τους, από τη μια περιορίζει τα ρωσικά έσοδα, από την άλλη όμως δεν λειτουργεί απαγορευτικά ως προς τις ρωσικές εξαγωγές.

Ο μηχανισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει «λίγο αργότερα», όπως διευκρίνισαν η G7 και η Αυστραλία. Την Δευτέρα πάντως, τίθεται σε εφαρμογή το εμπάργκο που έχει επιβάλει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης. Η Ρωσία πάντως, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές για τις χώρες που θα υιοθετήσουν αυτό το πλαφόν.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι η τρέχουσα τιμή για το αργό των Ουραλίων είναι αυτήν την περίοδο στα 65 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που ωθεί πολλούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες βραχυπρόθεσμα. Η G7 και η Αυστραλία διαβεβαίωσαν πάντως ότι είναι έτοιμες να εξετάσουν και να διορθώσουν την τιμή. Άλλωστε με το νέο έτος, στις 5 Φεβρουαρίου, αναμένεται να οριστεί πλαφόν και για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, οπότε το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου.

Την ίδια ώρα, κάποιοι ειδικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι με το ευρωπαϊκό εμπάργκο, το οποίο ακολουθεί εκείνο των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς και με την επιβολή πλαφόν θα αποσταθεροποιηθεί η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά. Αντίθετη άποψη εκφράζει, ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει ότι «το πλαφόν θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας και θα ωφελήσει άμεσα τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Τα βλέμματα όλων στρέφονται πάντως στον ΟΠΕΚ και στην αντίδρασή του στη  Σύνοδο που γίνεται αύριο Κυριακή στη Βιέννη. Βαρύνουσα σημασία εκτιμάται όμως ότι θα έχει και η αντίδραση των μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου, και   συγκεκριμένα της Κίνας και της Ινδίας.  

Οι ειδήσεις σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ: Με το νόμο Κεραμέως τα πανεπιστήμια διοικούνται από διαπλεκόμενους επιχειρηματίες

Welt: Ο Πούτιν δεν θα δικαστεί ποτέ

Χαλαρώνει τους περιορισμούς η Κίνα μετά την κοινωνική αναταραχή

Πηγή: politicus.gr