Γεγονός το πλαφόν και στα ρωσικά προϊόντα διύλισης πετρελαίου – Τι αποφάσισε η ΕΕ

Τη συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ σε πρόταση της Κομισιόν για τον καθορισμό ανώτατων ορίων τιμών (πλαφόν) στα ρωσικά προϊόντα διύλισης πετρελαίου ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της Ένωσης.

Όπως μετέδωσε το Reuters, το πλαφόν στις τιμές συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές των 27 χωρών στα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ, και στα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ. Η πρόταση προβλέπει εφαρμογή του πλαφόν από αύριο Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία  και τα κράτη της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία) πίεζαν ώστε οι τιμές του πλαφόν να καθοριστούν σε χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να περιοριστούν τα έσοδα της Ρωσίας. Την Παρασκευή, ωστόσο, επήλθε συμφωνία.

Το πλαφόν στα ρωσικά προϊόντα διύλισης πετρελαίου, όπως και η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7). Έχει προηγηθεί, άλλωστε, πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στο ρωσικό αργό, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Δεκεμβρίου. Τα μέτρα εντάσσονται στην πολιτική της G7, της ΕΕ και της Αυστραλίας να περιορίσουν τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι και τα δύο πλαφόν απαγορεύουν σε δυτικές ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες να ασφαλίζουν ή να μεταφέρουν φορτία ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών, εκτός εάν αυτά αγοράστηκαν στην οριζόμενη κατώτατη τιμή ή κάτω από αυτήν.