Αποκάλυψη Reuters: Oι ΗΠΑ έδωσαν άδεια στην JPMorgan για συναλλαγή με ρωσική τράπεζα

Παρά τις σκληρές  δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι ΗΠΑ έδωσαν άδεια στη JPMorgan για συναλλαγή με ρωσική τράπεζα.

Ειδικότερα δόθηκε το πράσινο φως να διεκπεραιώνει πληρωμές για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μέσω της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας, αλλά η συμφωνία δεν υποκαθιστά την επανασύνδεση της τράπεζας με το σύστημα SWIFT, όπως ανέφεραν ρωσικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η πρόσβαση στο σύστημα πληρωμών SWIFT είναι ένα από τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη βοηθά στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η συμφωνία δεν θα ανανεωθεί μετά τις 18 Μαΐου, εκτός εάν η Δύση άρει τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης και της ασφάλισης των εξαγωγών.

Ρωσική πηγή, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, δηλώνει ότι η αμερικανική υπηρεσία ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων επέτρεψε στην JPMorgan να επιτρέψει την συναλλαγή, ενώ μια δεύτερη πηγή επιβεβαιώνει την υπόθεση.

Η ρωσική αγροτική τράπεζα είναι ,φυσικά, μέσα στο καθεστώς κυρώσεων, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί, ακόμη, ποιος ήταν ο εξαγωγές ή η χώρα εξαγωγής, όμως επιβεβαιώνεται ότι η συναλλαγή αφορούσε σε σιτηρά και πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικά δολάρια.

Άλλη πηγή αναφέρει στο Reuters ότι η συναλλαγή ήταν σε γνώση και των αμερικανικών υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών, ενώ, προχθές ο Λαβρόφ δήλωσε με νόημα από τον ΟΗΕ ότι «μια τράπεζα ευγενικά δέχθηκε να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση» για να προσθέσει πως αυτή δεν είναι μια αποδεκτή μακροχρόνια λύση.