«Βόμβα» στις ΗΠΑ: Κατέρρευσε η First Republic Bank - Στην JPMorgan οι καταθέσεις

H Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η αναφερόμενη υπηρεσία έθεσε υπό τον έλεγχό της την τράπεζα First Republic Bank.

Αυτή είναι η τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε μέσα σε δύο μήνες. Η DFPI διόρισε την ομοσπονδιακή υπηρεσία (Federal Deposit Insurance Corporation FDIC) για την εποπτεία της αναφερόμενης τράπεζας, ενώ ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε μία προσφορά από την JPMorgan Chase Bank και από την National Association, Columbus, Ohio για τη διαχείριση όλων των καταθέσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών η First Republic Bank περνάει στα χέρια της JPMorgan

Η JPMorgan «θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων» της First Republic, ανέφερε σε δήλωση το Τμήμα Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια.

Η JPMorgan θα αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic, συμπεριλαμβανομένων περίπου 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων δανείων και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρεογράφων, καθώς και 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις. Η JPMorgan και η Federal Deposit Insurance Corp., η οποία ενορχήστρωσε την πώληση, συμφώνησαν να μοιραστούν το βάρος των ζημιών, καθώς και τυχόν ανακτήσεις, για τα δάνεια για μια οικογένεια και τα εμπορικά δάνεια της εταιρείας, ανέφερε η υπηρεσία νωρίς τη Δευτέρα σε δήλωση.

Η εξέλιξη αυτή γιγαντώνει την ήδη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ – κάτι που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν προσπαθήσει να αποφύγουν στο παρελθόν. Λόγω των ρυθμιστικών περιορισμών των ΗΠΑ, το μέγεθος της JPMorgan και το υπάρχον μερίδιό της στην καταθετική βάση των ΗΠΑ θα την εμπόδιζαν υπό κανονικές συνθήκες να επεκτείνει περαιτέρω την καταθετική της βάση.

«Η κυβέρνησή μας κάλεσε εμάς και άλλους να λάβουμε μέτρα, και το κάναμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon. «Η οικονομική ισχύς, οι δυνατότητες και το επιχειρηματικό μας μοντέλο μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε μια προσφορά για την εκτέλεση της συναλλαγής με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων».