«Φλερτάρει» με χρεοκοπία η αμερικανική First Republic Bank - Ποιο το σχέδιο διάσωσης

Κατακόρυφη πτώση σημείωσε την τρέχουσα εβδομάδα η μετοχή της περιφερειακής Τράπεζας, First Republic Bank καθώς αναμφίβολες ήταν οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας διάσωσης. Ωστόσο δημοσίευμα του CNBC την Παρασκευή (28/4) ανάφερε ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες για μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει την υπαγωγή σε ειδική εκκαθάριση.

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του CNBC υποστήριξε ότι, εάν η τράπεζα δεν καταλήξει σε λύση με την αναζήτηση εταίρου ή αγοραστή, οι εποπτικές αρχές θα παρέμβουν με την Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων να αναλαμβάνει τη διαχείριση της.

Έτσι με νέο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC)  ζήτησε από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan και PNC Financial Services να υποβάλουν τις τελικές προσφορές για την First Republic Bank έως την Κυριακή 30 Απριλίου, αφού εξέφρασε το αρχικό ενδιαφέρον νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ρυθμιστική αρχή απευθύνθηκε στις τράπεζες αργά την Πέμπτη ζητώντας ενδείξεις ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης μιας προτεινόμενης τιμής και ενός εκτιμώμενου κόστους για το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων του οργανισμού. Με βάση αυτές τις υποβολές την Παρασκευή, η ρυθμιστική αρχή κάλεσε τουλάχιστον δύο εταιρείες στο επόμενο βήμα της διαδικασίας υποβολής προσφορών, είπαν οι άτομα που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

 Πάντως, αναφέρεται ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ωστόσο υπάρχει ακόμη ελπίδα πως θα βρεθεί λύση από τη διοίκηση της τράπεζας, χωρίς να χρειαστεί το ίδρυμα να τεθεί υπό τη διαχείριση του FDIC. 

Όλο αυτό το σκηνικό έχει φέρει απώλειες για τη μετοχή της περιφερειακής τράπεζας που ξεπερνούν το 90%, καθώς οι επενδυτές έχουν χάσει τελείως την εμπιστοσύνη τους προς την τράπεζα. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα και πριν η τράπεζα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, βάσει των οποίων οι καταθέσεις υποχώρησαν 40%, η μετοχή της First Republic έκλεισε στα 16 δολάρια. Την Τρίτη και την Τετάρτη η μετοχή πραγματοποίησε βουτιά 60%, κατρακυλώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό.