Επιστρέφει η ανησυχία για τις τράπεζες μετά το «θρίλερ» με την First Republic

Έντονη είναι η ανησυχία στον τραπεζικό κλάδο μετά τη «βουτιά» 49% της Τρίτης (25/4) στη Wall Street της μετοχής της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας First Republic.

Σύμφωνα μάλιστα με τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο 2023, η First Republic έχασε το 40% των καταθέσεων της κατά την περίοδο των τραπεζικών αναταράξεων στις ΗΠΑ, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων, η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας First Republic βρέθηκε να χάνει σχεδόν 50% της αξίας της, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και με τις συνολικές απώλειες της για τη χρονιά να ξεπερνούν πλέον το 90%.

Η ανησυχία για την τύχη της τράπεζας που είχε ήδη στοχοποιηθεί ως το πιθανό επόμενο θύμα της τραπεζικής κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση της SVB φούντωσε και πάλι μετά τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα, καθώς οι πελάτες την εγκατέλειψαν φοβούμενοι για τη βιωσιμότητα της.

Μάλιστα, το Bloomberg υποστήριξε σε δημοσίευμα του πως προσπαθεί να πουλήσει assets αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων για να στηρίξει τα οικονομικά της.

Παρά τις συνεχείς παύσεις στη διαπραγμάτευση της μετοχής της First Republic, υπολογίζεται ότι πάνω από 140 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια, σηματοδοτώντας το πέμπτο μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο που έχει καταγραφεί.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα ομόλογα της τράπεζας με απόδοση 4,375% και ημερομηνία λήξης το 2046 σημείωσαν πτώση επτά σεντς ανά δολάριο στη δευτερογενή αγορά της Νέας Υόρκης, από το άνοιγμα σήμερα και διαπραγματεύονταν στα 34 σεντς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Trace. Τα ομόλογα της τράπεζας που λήγουν το 2047, εν τω μεταξύ, έχασαν έξι σεντς.

Μάλιστα, η κρίση εμπιστοσύνης στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές σχετικά με το ενδεχόμενο η κρίση να μεταδοθεί στην ευρύτερη αγορά. Τα ασφάλιστρα κινδύνου σε έναν δείκτη χρηματοπιστωτικού χρέους του Bloomberg αυξήθηκαν μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο. Ενώ τα εν λόγω spreads εμφανίζουν σημάδια αποκλιμάκωσης, εξακολουθούν να είναι διευρυμένα σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα.