Ξεπούλημα μετοχών της Deutsche Bank ρίχνει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κλυδωνίζεται ο κλάδος των τραπεζών

 

Πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές και η σημαντική πτώση της μετοχής της Deutsche Bank.

Νωρίτερα το cnbc μετέδωσε πως οι τιμές των μετοχών της γερμανικής τράπεζας υποχώρησαν περισσότερο από 13%, μετά την άνοδο που σημείωσαν το βράδυ της Πέμπτης οι συμβάσεις  ασφάλισης από χρεοκοπία για τα ομόλογα της συγκεκριμένης τράπεζας (CDS).

Αυτό συνέβη επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών στον απόηχο της έκτακτης διάσωσης της Credit Suisse που γλίτωσε τελευταία στιγμή την χρεοκοπία. Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι τιμές των μετοχών της Deutsche Bank υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και μέχρι στιγμής έχουν χάσει περισσότερο από το 1/5 της αξίας τους αυτόν τον μήνα. Οι ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης εκτινάχθηκαν σε 173 μονάδες βάσης χθες το βράδυ από 142 μονάδες βάσης που ήταν την προηγούμενη ημέρα.

Επίσης το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως τα πρόσθετα ομόλογα AT1 της Deutsche Bank πουλήθηκαν απότομα. Σημειώνεται δε πως το θέμα  πήρε μεγάλη έκταση την τρέχουσα εβδομάδα  μετά την αμφιλεγόμενη διαγραφή των AT1 της Credit Suisse, στο πλαίσιο συμφωνίας  για τη διάσωση της.

Ο τίτλος της τράπεζας «βουλιάζει» στα 8,26 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 5μήνου.

Αναλυτικά:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση των μετοχών στο ξεκίνημα των συναλλαγών

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές κάνουν απολογισμό μιας εβδομάδας αυξήσεων των επιτοκίων και των τελευταίων ειδήσεων από τον τραπεζικό τομέα.

Η Φρανκφούρτη χάνει 2,2%, το Λονδίνο 2%, το Παρίσι 2,2%. Πτώση 2,5% στη Μαδρίτη και το Μιλάνο. Ο τραπεζικός δείκτης κάνει βουτιά 6,2%.

Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχωρούν για τρίτη ημέρα, μετά από μια απότομη άνοδο στο κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) αργά την προηγούμενη ημέρα, το οποίο πυροδότησε ανησυχίες για τη συνολική σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αλμα στις 173 μονάδες έκαναν τα CDS της Deutsche χθες, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών. Οι μετοχές της Deutsche, οι οποίες έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, κατρακυλούν πάνω από 14%. Oι μετοχές της Société Générale κατηφορίζουν 7,6%, ενώ της Commerzbank κατά 8,3%. Aπώλειες 7% για τη μετοχή της UBS.

Απώλειες 250 μονάδων για τα futures του Dow, καθώς προκαλούνται φόβοι για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο έχουν ταρακουνήσει τους επενδυτές και έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 1,20% 

Ανώμαλα προσγειώθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς τριγμούς να μεταδίδονται και στη Λ. Αθηνών, η οποία έκλεισε με ισχυρές απώλειες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,97% στις 1.021,16 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 94 εκατ. ευρώ. Έτσι, περιορίστηκαν τα κέρδη της εβδομάδας στο 0,10%.

Και με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει σχεδόν 5,5%, το ΧΑ δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις πιέσεις του κλάδου – σηματωρού του, όταν μάλιστα και το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει αρνητικό. Άλλωστε, μπορεί να έγινε προσπάθεια να αποσοβηθεί η διεθνής τραπεζική κρίση, που άγγιξε τις ΗΠΑ και την Ελβετία, αλλά η επενδυτική εμπιστοσύνη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επηρεάζοντας και την ελληνική αγορά.

Σε επίπεδο τίτλων, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες 5% – 6%, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν οι Jumbo, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Λάμδα, Aegean, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛλάκτωρ, ΔΕΗ και Autohellas. Η Quest κράτησε στο 0,50% και η Coca Cola στο 0,28% τις απώλειες τους.

 

Υποχωρεί η Wall Street με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τους επενδυτές να είναι επικεντρωμένοι στον ευάλωτο τραπεζικό τομέα, με τη βουτιά της Deutsche Bank να επαναφέρει τους φόβους για ευρύτερη τραπεζική κρίση.

Ο Dow Jones διολίσθησε 0,6% στις 31.915 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 0,48% χαμηλότερα στις 11.727 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,52% στις 3.928 μονάδες.

Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν μετά το κλείσιμο την Πέμπτη έδειξαν ότι οι αμερικανικές τράπεζες μείωσαν ελαφρώς τον δανεισμό τους από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης της Fed στα 163,9 δισ. δολάρια από 164,7 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η κατάσταση του τραπεζικού τομέα παραμένει στο επίκεντρο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η μετοχή της Deustche Bank βούτηξε έως και 14% στη Φρανκφούρτη, ενώ απώλειες 5% κατέγραψαν οι μετοχές της UBS και της Credit Suisse.

Tα ομόλογα ΑΤ1 της Deutsche Bank -τα οποία μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο σε περίπτωση πτώχευσης- έχουν καταγράψει μεγάλη πτώση, μετά την απόφαση των ελβετικών αρχών να διαγράψουν πλήρως την αξία αντίστοιχων εργαλείων που είχε εκδώσει η Credit Suisse και να κρατήσουν ένα μέρος της αξίας των μετοχών.