Κατέρρευσε η μετοχή της Credit Suisse - Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Συνεχίζονται οι κραδασμοί στις αγορές μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα παρά την εξαγορά της Credit Suisse από την επίσης ελβετική UBS με δύο δισ. δολάρια.

Μπορεί η συμφωνία να επισημοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να  προλάβουν το άνοιγμα των αγορών και να αποφευχθεί πανικός πωλήσεων τραπεζικών μετοχών, ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ξεκίνησε με απώλειες

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%, το Παρίσι υποχώρησε 0,83%, η Φρανκφούρτη 1,06% και το Λονδίνο 1,01%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Credit Suisse κατακρημνίστηκε με απώλειες 62,3%, ενώ η μετοχή της UBS σημείωσε πτώση 8,8%.

Η UBS πληρώνει περισσότερα από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντίπαλό της, μια πτώση 99% από την ανώτατη αξία της Credit Suisse το 2007. Σημειώνεται ότι οι ελβετικές αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο πλήρους ή μερικής κρατικοποίησης ως έσχατη λύση, αλλά κατέληξαν να παράσχουν στην UBS εγγύηση ύψους 9 δισ. ευρώ, εάν οι μελλοντικές ζημίες είναι υψηλές.  Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μαζί με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες τέσσερις κεντρικές τράπεζες, ανακοίνωσαν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στις πάγιες συμφωνίες ανταλλαγής δολαρίων ΗΠΑ.