Λαγκάρντ: H EKT θα «ανταποκριθεί όσο χρειάζεται» για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης

 

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων επεσήμανε την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που έχει ισχυρή κεφαλαιουχική βάση και ρευστότητα, παρά την γενικότερη αστάθεια που πυροδότησε η υπόθεση της Credit Suisse.

Σε κάθε περίπτωση δε, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα και «είναι έτοιμη να αντιδράσει με όποιο τρόπο είναι αναγκαίο» για να προστατέψει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ευρωσυστήματος.

Καλωσόρισε, μάλιστα, το deal Credit Suisse-UBS δηλώνοντας πως η συμφωνία ήταν καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση της τάξης στις αγορές και την επιβεβαίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Πάντως, η κυρία Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει καμία διαμάχη μεταξύ της επίτευξης του στόχου της Τράπεζας που είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού και της ευθύνης της να απωθήσει τυχόν απειλές που μπορεί να διαταράξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Η σταθερότητα των τιμών συνοδεύει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είναι και τα δύο παρόντα και έρχονται μαζί» επεσήμανε. «Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο βαθμό που επηρεάζει την οικονομική κατάσταση και στο βαθμό που επηρεάζει τις προβλέψεις μας, έχει επιπτώσεις στο τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την κατάσταση μακροοικονομικά».

Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις

Πρόκειται για μια τοποθέτηση που «κουμπώνει» στην απόφαση της ΕΚΤ, την περασμένη εβδομάδα, να συνεχίσει απτόητη στη νομισματική πορεία που έχει υιοθετήσει προχωρώντας με μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά τη θύελλα που μαινόταν στις αγορές.

«Δεδομένης της απόστασης που έπρεπε να καλύψουμε και το ύψος του πληθωρισμού που αντιμετωπίζουμε, η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης ήταν μια σημαντική απόφαση που έπρεπε να πάρουμε» τόνισε η κυρία Λαγκάρντ, εξηγώντας πως «το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη λήψη των αποφάσεων για τα επιτόκια, με βάση (μόνο) τα εισερχόμενα δεδομένα».

Από την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί αξιωματούχοι, κυρίως από την ομάδα των γερακιών, έχουν επισημάνει πως το κόστος του δανεισμού θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται και πως η στρατηγική της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει. Ανάμεσα τους ο Λετονός τραπεζίτης και μέλος του συμβουλίου, Μάρτινς Κάζακς, ο οποίος επανέλαβε την άποψη αυτή και σε σημερινή συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg.

Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να διαφανεί και μια μικρή χαραμάδα για το πως η τραπεζική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει μπορεί τελικά να πείσει τους αξιωματούχους του συμβουλίου να τροποποιήσουν την άποψη τους.

«Οι εντάσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη ζήτηση, οπότε μπορεί να γίνουν τμήμα της δουλειάς που σε διαφορετική περίπτωση θα έκανε η νομισματική πολιτική» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως για την ώρα «ο αντίκτυπος αυτός είναι αβέβαιος».