Νέα ανατροπή στην υπόθεση της Credit Suisse– Για εξαγορά από την UBS κάνουν λόγο οι Financial Times

Συνεχίζεται το θρίλερ με την Credit Suisse, καθώς, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times υπήρξε νέα ανατροπή δεδομένων και η τράπεζα εξαγοράστηκε από την UBS με ένα ποσό παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν λίγες ώρες η προσφορά της USB ήταν στο 1 δισ. δολάρια και είχε απορριφθεί.

Η οικονομική ιστοσελίδα επισημαίνει ότι οι ελβετικές αρχές ετοιμάζονται να αλλάξουν και τη νομοθεσία, προκειμένου να παρακάμψουν τη διαδικασία ψηφοφορίας των μετόχων, με στόχο να προλάβουν το άνοιγμα των αγορών. Νωρίτερα είχε γίνει επίσης γνωστό, μέσω του Bloomberg, ότι οι ελβετικές αρχές εξετάζουν σοβαρά και το ενδεχόμενο για πλήρη ή μερική κρατικοποίηση της ελβετικής τράπεζας. Μια κίνηση που κρίνεται, από πολλούς, ίσως ως η τελευταία βιώσιμη επιλογή.

Οι συσκέψεις δίνουν και παίρνουν στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, όπως και στη έδρα του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου στη Βέρνη, και η ελβετική κυβέρνηση αναμένεται θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα, νέες ανησυχίες προκαλεί ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες εξετάζουν σενάρια επέκτασης της μόλυνσης στον τραπεζικό τομέα. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ οι δύο τράπεζες ζητούν από την ΕΚΤ και την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να παρέμβουν με πιο ισχυρά σημάδια υποστήριξης.

Το πρακτορείο επικαλείται δύο ανώτερα στελέχη με γνώση των συζητήσεων, τα οποία σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις από την κρίση της Credit Suisse και την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω τριγμούς στο σύστημα αυτή την εβδομάδα. Οι τράπεζες αυτές έχουν ήδη κάνει εσωτερικές εκτιμήσεις για το πόσο σύντομα θα πρέπει να παρέμβει η ΕΚΤ.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια και ισχυρή ρευστότητα, εκφράζονται όμως φόβοι ότι η κρίση εμπιστοσύνης μπορεί να τρομάξει τους επενδυτές. Ένα από αυτά τα δύο στελέχη υπογραμμίζει μάλιστα ότι η FED ίσως θα πρέπει να κινηθεί πρώτη, καθώς η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank πυροδότησαν την ανησυχία στην Ευρώπη.

Οι ειδήσεις σήμερα

«Πόρτα» από Credit Suisse στη UBS για την πρόταση εξαγοράς της

ΣΥΡΙΖΑ για Άδωνι: Μετά τη «θυσία» Μητσοτάκη ο Γεωργιάδης είδε «ευκαιρία» στην τραγωδία στα Τέμπη

Βαρουφάκης κατά Θεοδωρικάκου: Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε απομακρυνθεί

Πηγή: politicus.gr