«Πόρτα» από Credit Suisse στη UBS για την πρόταση εξαγοράς της

Αρνητική στην πρόταση της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, της UBS, για την εξαγορά της εμφανίζεται η Credit Suisse. Η δεύτερη υποστήριξε ότι το ύψος της προσφοράς του ενός δισ. δολαρίων είναι πολύ χαμηλότερη από την επιθυμητή και θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενούς της, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Bloomberg για το τραπεζικό «θρίλερ».

Άλλωστε, η τιμή της προσφοράς ήταν ένα κλάσμα της τιμής κλεισίματος της Credit Suisse. Οι μετοχές της έκλεισαν στα 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή.

Νωρίτερα, δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η UBS Group AG βρέθηκε σε συννενοήσεις με την ελβετική κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να αλλάξει τους νόμους της χώρας για να παρακάμψει την ψήφο των μετόχων για τη συμφωνία. Στόχος η ελβετική κυβέρνηση να προσφέρει εγγύηση έναντι των κινδύνων που εμπλέκονται, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Η προσφορά έγινε το πρωί της Κυριακής με τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε μετοχή της UBS, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η UBS επέμεινε επίσης σε μια «ουσιώδη δυσμενή αλλαγή» που ακυρώνει τη συμφωνία σε περίπτωση που τα περιθώρια πιστωτικής αθέτησης αυξηθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να παρουσιάσουν μια λύση για την Credit Suisse πριν να ανοίξουν ξανά οι αγορές, την Δευτέρα. Ως μία από τις 30 παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες, μια πτώχευση της Credit Suisse θα προκαλούσε κλυδωνισμούς σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Άτομο με γνώση των συνομιλιών είπε νωρίτερα στο Reuters ότι η UBS ζητούσε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση ως μέρος μιας πιθανής αγοράς του αντιπάλου της. Οι εγγυήσεις που αναζητά η UBS καλύπτουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές επιβαρύνσεις, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.

Η Credit Suisse έχει υποχρεώσεις ύψους 1,2 δισ. ελβετικών φράγκων για το 2022 και προειδοποίησε ότι οι ανεπίλυτες αγωγές και οι ρυθμιστικές έρευνες θα μπορούσαν να προσθέσουν άλλα τόσα στις υποχρεώσεις της.

Η πλήρης συγχώνευση μεταξύ της UBS και της Credit Suisse θα δημιουργούσε ένα από τα μεγαλύτερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διεθνώς, καθώς η UBS έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία 1,1 τρισ. δολαρίων στον ισολογισμό της και η Credit Suisse 575 δισ. δολάρια.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Αγωνία για χιλιάδες θέσεις εργασίας

Μια πηγή προειδοποίησε προηγουμένως ότι οι συνομιλίες συναντούσαν σημαντικά εμπόδια και 10.000 θέσεις εργασίας ενδέχεται να χρειαστεί να περικοπούν σε περίπτωση που οι δύο τράπεζες συγχωνευτούν.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε σήμερα έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήρθε χθες Σάββατο σε επαφή με την Credit Suisse και ότι η προτεινόμενη ομάδα κρούσης θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό ποροσωπικό και συνδικαλιστές.
«Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία», τόνισε.

Οι ειδήσεις σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ για Άδωνι: Μετά τη «θυσία» Μητσοτάκη ο Γεωργιάδης είδε «ευκαιρία» στην τραγωδία στα Τέμπη

Άδωνις Γεωργιάδης: Το δυστύχημα στα Τέμπη ευκαιρία για την κυβέρνηση να θέσει το πραγματικό δίλημμα των εκλογών (video)

Άμεση κλήση του πρώην Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ στην Επιτροπή Θεσμών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: politicus.gr