Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΚΤ για τις Τράπεζες

Ειδική συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον τραπεζικό τομέα μετά τις τραπεζικές καταρρεύσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και την ψυχρολουσία  στις ευρωπαϊκές αγορές με την κρίση της ελβετικής Credit Suisse.

Οι σανίδες «σωτηρίας» στην ελβετική τράπεζα, αλλά και στην αμερικανική First Republic Bank βοήθησαν, προσωρινά τουλάχιστον, στο να αποκατασταθεί η  ηρεμία στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές, σε καμία περίπτωση δεν έφεραν τη λήξη του συναγερμού.

«Το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδριάζει για να ανταλλάξει απόψεις και να ενημερώσει τα μέλη για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Σημειώνεται, ότι η σημερινή συνεδρίαση γίνεται μετά και την χθεσινή αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,50% (50 μονάδες βάσης) από την ΕΚΤ. Μια απόφαση που ελήφθη, παρά τις διαφωνίες τεσσάρων μελών της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την προτεραιότητα που δίνει η ΕΚΤ στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και ότι στέλνει μήνυμα ισχυρής εμπιστοσύνης στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ σταθερές».