Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την χρεοκοπία

Τη βεβαιότητά της ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφύγουν μια χρεοκοπία εξέφρασε την Τετάρτη (24/5) η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ειδικότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι «η ιστορία μάς λέει ότι οι ΗΠΑ θα παλέψουν με αυτήν την έννοια της χρεοκοπίας, αλλά την 11η ώρα θα επιλυθεί και έχω πεποίθηση ότι θα το δούμε ξανά».

Επιπλέον, η ίδια δήλωσε ότι δεν αναμένει γρήγορη μεταβολή στα αποθέματα του αμερικανικού δολαρίου, σημειώνοντας: «Δεν αναμένουμε γρήγορη μεταβολή στα αποθέματα διότι ο λόγος για τον οποίο το δολάριο αποτελεί αποθεματικό νόμισμα είναι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και το βάθος των κεφαλαιαγορών της».

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της αύξησης των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν αναμένει κάποια μείωση έως το 2024 ή τις αρχές του 2025.

Υπενθυμίζεται, ότι από την πλευρά του ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, τόνισε ότι οι συνομιλίες για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ μπορεί να κρατήσουν πολύ ακόμη, την ώρα που η αποτυχία συμφωνίας για ένα ανώτατο όριο χρέους ενδέχεται να χτυπήσει τις αγορές και να βλάψει την εμπιστοσύνη στο δολάριο μακροπρόθεσμα.

«Ή είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Αν δεν κλείσουν συμφωνία, τότε η αγορά θα καταρρεύσει», σημείωσε.